KYLLINGKJØTTDEIG: Siri Fossum Storhaug fra Auli maler portretter som tar opp samfunnskritiske temaer. Her ved maleriet «Schylling schøttdeig». Foto: Andrine Wennemo

Tar opp samfunnskritiske temaer i malerkunsten: Kunstner-Siris (42) oppgjør med kjøpekulturen

Siri Fossum Storhaug på Auli bruker kunsten til å ta et oppgjør med det hun mener er uheldige utviklingstrekk i samfunnet. – Jeg har mye meninger og tanker i hodet mitt, og synes det er både nyttig og terapeutisk å få alle disse indre følelsene ut i form av et maleri, sier Siri.

SAMFUNNSKRITISK KUNST: "Koronakrise" er om de av oss som lever i den rike delen av verden - som mener koronakrise er at de ikke har tilgang til diverse skjønnhetssalonger. De har tross alt behov for påfyll av Botox ,fiksing av negler og hårfarge - for nå er utseendet, skriver Fossum i sin Facebook-post. Foto: Andrine Wennemo

Siri Fossum Storhaug forteller at hun alltid har hatt en sterk lidenskap for kunst, men at hun i det siste har fått en sterkere trang til å formidle samfunnskritiske temaer.

Denne våren ble Siri opptatt som medlem av Norsk forening for uavhengige kunstnere (Nfuk). På medlemsbeviset står det at en kunstnerstyrt jury har gjort en faglig vurdering av kunsten, og funnet et høyt faglig nivå i arbeidene hennes.

– Det er utrolig stas. Kunsten min reflekter mine meninger, og jeg gir mye av meg selv i kunsten min. Det har tatt en stund før jeg har funnet min stil, forteller den talentfulle kunstneren som har atelier hjemme i huset sitt på Auli.

Hun forteller at hun er glad i å male satiriske bilder fordi det står fritt til egen tolkning, men at det ikke alltid er like enkelt å skulle forklare hva bildene handler om, uten å uttale seg for dømmende og sarkastisk.

– Min gode venn sparringpartner Hilde Bergly, er utrolig flink til å formidle samfunnskritiske temaer på en saklig og ryddig måte, og det er alltid fint å kunne henvende seg til henne når jeg skal forklare bildene mine, uttrykker Siri.

SAMFUNNSKRTISK KUNST: Maleriet "meus altus equus" (lat.) I bakgrunnen er Trinity college library i Dublin. Foto: Andrine Wennemo

«Schyllingschøttdeig»

Maleriet «schylling schøttdeig» handler om ungdommer som kun er opptatt av det ytre. Det retter seg også mot foreldrene som oppdrar disse menneskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange ungdommer der ute som sitter med mye makt og som tar stor plass i samfunnsdebatten, uten at de egentlig har noe å si. De kan verken snakke eller oppføre seg. Og så er det disse menneskene unge barn ser opp til, konstaterer Siri.

– Vi mennesker vil alltid prøve å utvikle oss til å bli bedre mennesker, men så er det noen som trekker i feil retning.

Kjøpekultur

Auli-kunstneren er opptatt av hva vi som voksne formidler til neste generasjon.

– Det er viktig at vi som foreldre ikke bidrar til denne kjøpekulturen, hvor man hele tiden skal ha noe nytt. Uavhengig av hvor mye penger man har, skjønner fornuftige mennesker at jaget etter hele tiden å kjøpe mer skaper større forskjeller mellom folk. Det igjen kan føre til dårligere mental helse hos unge, fordi det bidrar til press og mobbing, sier Siri.

– Maleriet «schyllingkjøttdeig» er en sterk påminnelse til meg selv om hvordan jeg absolutt ikke vil at barna mine skal være, legger hun til.

Siri understreker at hun ikke mener at alle skal være som Greta Tunberg, og at det finnes mange kloke mennesker i sjiktet mellom jenta på bildet i «schyllingkjøttdeig», og Tunberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å sette grenser for barna våre bygger identitet og integritet. Om du vil bygge gode relasjoner til de rundt deg, er det viktig å være en empatisk og ydmyk person, fastslår kunstneren.

Den enkle løsningen

Siri mener oppdragelsen vi gir barna er avgjørende for hvilken person barnet vårt blir, og at det er viktig å sette grenser for barna sine – framfor å ta de enkle løsningene. Trebarnsmammaen understreker at verken henne selv eller familien hennes på noen måte er perfekt, men at de prøver så godt de kan å tenke over hvilket ansvar de har som foreldre.

– Jeg er oppvokst i Bærum, der jeg hadde en streng oppdragelse og ble lært opp til at man ikke skal skryte av ting man har. Jeg kjenner flere mennesker der som har nok av penger til å kjøpe den nyeste iphonen eller de kuleste merkeklærne til barna sine, men som velger å ikke gjøre det, sier Storhaug.

Hun mener det å ha god råd ikke betyr at man trenger å kjøpe alt som barna peker på.

– Et av mine egne barn kom med et ønske om en veldig dyr jakke, av et merke som er veldig populært. Da valgte vi å gjøre det som er tyngst, nemlig å sette grenser å si at her må mesteparten spares selv. Vi kunne tatt den enkle vegen ut og sagt ja, men å åpne lommeboka blir litt som å tisse i buksa for å holde seg varm, forklarer Siri.

– På denne måten lærer han at klær og ting ikke er gratis, eller at de detter ned fra oven, men at det krever tid og penger å få råd til å kjøpe noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsket ikke barn i denne verdenen

– En god venninne av meg var usikker på om hun ville sette barn til denne verden, på grunn av klimaendringene og samfunnsutviklingen generelt. Hun er et fantastisk menneske, og jeg sa til henne at hvis det var én person som burde få barn, så var det henne. Jeg synes det er kjipt om fornuftige mennesker velger bort det å få barn. Det er jo ansvarlige og fornuftige mennesker som har vett til å fostre fram fornuftige barn. Barn som kan gjøre en forskjell, uttrykker Siri.

MAMMA TIL TRE: Siri har tre barn. Her er hun sammen med minstejenta Mille. Foto: Privat

Starter på barnerommet

– Som barn lærer du hvordan du skal oppføre deg, og det vi tar med oss fra barndommen er med på å avgjøre om vi blir empatiske mennesker eller ikke. Når du bringer et barn inn i verden har du muligheten til å skape et godt menneske. Det har jeg hatt i bakhodet helt siden jeg fikk barn selv, forteller kunstneren.

– Det er viktig å våkne opp og å spørre seg selv; «hvem vil jeg være?», hvem vil jeg at barna mine skal være, legger hun til.

Fremover

Et av maleriene til Storhaug er nå valgt ut til å være med på årsutstillingen til Nfuk.

– Det fine med å få være med i denne Nfuk, er at jeg får vist fram kunsten, slik at maleriene og budskapet kan nå ut til enda flere, fortsetter Siri.

Nesbuen har et sterkt ønske om å kunne leve av kunsten.

– Det er dette jeg brenner for. Det blir mange timer ved atelieret framover, konstaterer hun med et smil.