Privatflyet med Taliban ombord kjørte en omveg på vei inn til Gardermoen og unngikk dermed luftrommet over Nes.

Taliban unngikk Nes

På vei til Gardermoen fløy privatflyet med Taliban-toppene en ring rundt Nes.

Flyet med delegasjonen fra Taliban landet på Gardermoen klokka 19.25 lørdag kveld, bekrefter UD til NTB. Norge har betalt for flyturen.

På vei inn til Gardermoen fløy privatflyet over Aurskog-Høland, Lillestrøm og Ullensaker, men holdt seg i hovedsak unna luftrommet over Nes. Romerikes Blad skrev først om dette.

På oversikten til flightradar.com ser vi at Taliban-flyet kjørte en omveg rundt Nes.

Representanter for Taliban ankommer Norge og skal ha samtaler med vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp.Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby

Det innleide flyet landet på Gardermoen lørdag kveld. Delegasjonen som skal bestå av 15 menn, ledes av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, går det fram av en Twitter-melding lagt ut av Taliban-talsmann Abdul Qahar Balkhi.

Kort tid etter landing kom passasjerene ut av flyet og gikk mot terminalbygningen. Utenriksdepartementet opplyste tidligere lørdag kveld at møtene mellom Taliban og vestlige land om menneskerettigheter og nødhjelp starter på Soria Moria hotell i Oslo søndag.

Statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet bekrefter til VG at det er Norge som leier flyet som har fraktet Taliban-delegasjonen fra Afghanistan til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Norge betaler leie av flyet for Talibans delegasjon og også reisen for representantene for det sivile samfunn. Leiefly for Talibans delegasjon er valgt etter en vurdering av ulike praktiske og sikkerhetsmessige forhold.