Stortingspresident Tone W. Trøen under åpningen av det 164. Storting.
Stortingspresident Tone W. Trøen under åpningen av det 164. Storting. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingspresident Tone W. Trøen under stortingets åpning: – Demokratiet er under angrep

Stortingspresident Tone Trøen (H) fra Nes rettet en klar pekefinger til de folkevalgte da Stortinget åpnet onsdag.

– Vi risikerer å bli til en fare for demokratiet hvis vi ikke klarer å vise både hverandre og dem vi representerer, at vårt politiske arbeid er preget av respekt, sa Trøen i sin tale til åpningen av det 164. storting.

Stortingspresidenten kommer fra Nes og startet sin politiske karriere i kommunestyret i Nes.

Den siste tiden har vært preget av krangel om ufin retorikk mellom regjeringspartiene Venstre og Frp. Tirsdag krevde Frp skriftlig votering da Abid Raja (V) skulle velges til visepresident i Stortinget.

Trøen framholdt at troen på og tilliten til demokratiske institusjoner knaker i sammenføyningene mange steder.

– Det er lite som tyder på at den utviklingen som har uroet oss i flere år, er i ferd med å snu. Særlig urovekkende er det at troen på de demokratiske tradisjonene, de demokratiske spillereglene og deres bærende institusjoner kan se ut til å være under angrep både ovenfra og nedenfra i enkelte av de eldste og fremste demokratier blant oss, sa stortingspresidenten.

– Heldigvis tyder valget i september på at vårt eget demokrati fortsatt er ved god helse, sa Trøen og viste til at valgdeltakelsen ved årets kommune- og fylkestingsvalg økte fra 2015.

– Vi vet at vi følges tett av velgere som også ved neste valg må kunne avgi sin stemme i overbevisning – ikke bare håp – om at også de neste som blir valgt, kommer til å bruke sin tid og sine krefter på de viktige tingene, påpekte hun.

(©NTB)