annonse

Stortingspolitiker mener at nakkepasienter er en glemt pasientgruppe

kari
kari: I åtte år har stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos i Frp (t.h) jobbet for å få sittende MR til Norge, men fagespertisen sier nei. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
Min fetters selvmord

Stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (Frp) er overbevist om at sittende MR kan hjelpe norske pasienter. Hun har kjempet for å få verktøyet til Norge. Romerike

Thomas Frigård

– Jeg har lest historien om Hanne Engebretsen, og jeg synes det er flott at denne problematikken blir løftet. Hun tilhører en glemt pasientgruppe, og de blir kasteballer i helsevesenet. De får ikke en behandling som virker, og de blir ikke hørt når de søker alternative metoder i utlandet. Vi er rett og slett ikke gode nok til å hjelpe dem, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Syv år i mørket

Raumnes fortalte nylig historien om nakkeskadde Hanne Engebretsen. I sju år har hun levd i mørket med kraftige nakkesmerter, og ingen av de utallige utredningene hun har blitt sendt til har gitt svar på hvorfor hun lever med uutholdelige smerter. Sittende MR i London har imidlertid påvist funn norsk diagnostikk ikke har fanget opp. Hanne aner nå et håp om en bedre hverdag. I åtte år har Lørenskog-politikeren Kari Kjønaas Kjos vært en del av Stortingets helse- og omsorgskomité. Hun har vært vitne til at flere mennesker har opplevd det samme som Hanne Engebretsen, at de har gått årevis uten å få adekvate helsetjenester i Norge. I sin fortvilelse har mange søkt til London for å ta sittende MR, og deretter opplevd en ny diagnose og en påfølgende behandling som gjør dem bedre.

– Jeg har tatt opp spørsmålet om sittende MR med flere helsemisnistere, men de har alle svart at dette kommer inn under faglige vurderinger. Problemet er at fagmiljøene ikke tror på sittende MR, sier Kjos.

Fagmiløjøene er opptatt av medtodikken, og at den ikke er godkjent i Norge. For pasientene spiller dette mindre rolle. De er opptatt av å få tilbake livene sine.

– Jeg mener at vi har behov for en slik MR-maskin i Norge, og jeg er overbevist om at den vil hjelpe en rekke mennesker med nakke- og kjeveproblematikk. Men fagmiljøene sier at det vi ser på bildene ofte kan feiltolkes, og at det derfor ikke har noen verdi, sier Kjos.

Hun synes det er vanskelig å forsvare at man stadig ser flere mennesker som ikke får en behandling som hjelper i helsevesenet, og som i stedet opplever å få behandling som gir bedring i utlandet.

– Jeg hører veldig mange av pasienten som får hjelp i utlandet si at om de hadde fått denne hjelpen tidligere kunne de ha unngått store lidelser og uføretrygd. At de ikke får denne hjelpen i Norge synes jeg er vanskelig å forsvare, men det er problematisk å ikke lytte til fagekspertisen, sier Kjos.

Hun er så overbevist om at sittende MR vil hjelpe mange norske pasienter at hun har tatt kontakt med den private røntgenkjeden Curato, og oppfordret dem til å være innovative og gå til innkjøp av et slikt verktøy.

– De var veldig positive, men siden metoden ikke er godkjent i Norge betyr det at norske leger ikke kommer til å henvise pasienter til denne maskinen. Da er frykten at den ikke blir brukt, sier Kjos.

Frp-politikeren tror at en rekke norske pasienter hadde vært villig til å betale selv for å benytte seg av verktøyet.

– Vi ser at en rekke nordmenn reiser til utlandet for å ta sittende MR, og jeg tror enda flere hadde benyttet seg av dette tilbudet om det fantes i Norge. Da kunne vi også ha benyttet maskinen i forskningsprosjekt for å finne ut hvilken effekt den har på diagnostiseringen, sier Kjos.

Fire personer

Frp-har programfestet at de skal kjempe for sittende MR, men det er direktørene i de fire regionale helsefortakene som er det største hindret for at diagnostikken innføres i Norge. Det er disse fire personene som avgjør hva norske pasienter har behov for.

– Det er bra at vi er nøye med hvilke metoder vi tar i bruk når det gjelder menneskers helse, men mitt inntrykk er at fagekspertisen i Norge er for konservatie når det gjelder ny metodikk og ny behandling, sier Kjos.

thomas@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse