STERKE MENINGER: Nes strandhager skaper engasjement i sosiale medier. Foto: Erik Røseid

Sterke reaksjoner etter Sommerhytta-premiere: – Hytter? Ser ut som garasjer

Hyttene i Nes strandhager beskrives som alt fra kaninbur til garasjer i en debatt på sosiale medier.

Programmet Sommerhytta på TV 2 har vært en knallsuksess for kanalen, med gode seertall også i år. Her konkurrerer fire par om å lage den fineste hytta. Programmet som sendes i år er spilt inn på Nes strandhager ved Glomma.

Men på Facebookgruppa «Arkitektopprøret» er de fleste reaksjonene alt annet enn positive.

– Hytter? De ser mer ut som garasjer/uthus/vedboder for meg. Ser ikke for meg hyttekos der. Ble veldig skuffet da jeg så dem. Dessuten står de alt for tett. Som en campingplass, som heller ikke har vært «greia mi». Rett og slett triste greier for meg, skriver én engasjert debattant.

Facebookgruppa samler privatpersoner som er misfornøyde med moderne arkitektur.

– Maurtuer i glass og stein, utbryter en mann.

En kvinne som skriver på gruppa kaller hyttene «kaninbur». En annen debattant mener prosjektet er «så trist at det skjærer i hjertet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det eneste positive jeg kan si om dette, er at man får samlet de på mindre areal enn disse grusomme hyttefeltene ofte er.

Men andre tar hytteprosjektet i forsvar.

– Når man først kjøper hytte tett i tett, der alle er like, synes jeg faktisk denne varianten er bedre, ærligere og mer avslappet faktisk, enn å liksom kjøpe noe med tømmer med gress på taket. De er for tett og overhode ikke noe variasjon uansett om de som enkeltstående være fine, skriver en mann.

– Stutum-greier

– Når det er noe nytt og moderne, vil det alltid være folk som er mot, sier Espen Skoglund i Nes strandhager.

Han mener det er klima og miljøvennlig å ha hytter samlet, og minner om at hver hytte står på en tomt som er 200 kvadratmeter stor, slik at det blir «helt feilaktig» å sammenlikne hyttefeltet med campingplasser.

– Folk var mot Vigelandsparken også. Det er veldig subjektivt hva som er god arkitektur, dette er typiske Stutum-greier, sier han, og viser til karakteren som er kjent for å klage over alt og alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skoglund mener det er som forventet at enkelte reagerer når det bygges hytter med moderne arkitektur.

– Kjedelig, stygt og ubehagelig

Saher Sourouri er frontfigur for «Arkitekturopprøret», en Facebook-gruppe og bevegelse som omfavner klassisk arkitektur og tradisjonell byggestil. Han understreker at det er et enkeltmedlem av Facebookgruppen som har delt innlegget og at gruppen ikke er spesielt kritisk til Nes Strandhager, men at mange lar seg engasjere i debatter om utforming av nye hytter.

– Hvordan våre omgivelser bygges og utvikles påvirker oss. Så er det naturlig at det er noe mange mener noe om. Debatter om arkitektur er noe som i Norge vanligvis er forbeholdt en liten gruppe som diskuterer over hodet på folk. Arkitekturopprøret har gitt mikrofon til folk som bor og lever der det bygges. Her ser vi at det er stor avstand mellom hva fagfolk mener er fint og bra og de som bruker denne arkitekturen, sier Sourouri.

– Men må ikke folk få bygge og kjøpe de hyttene de selv ønsker?

– Nei, folk oppsøker jo også naturen og beveger seg ikke bare i byen. For min del personlig er ikke dette det jeg er mest engasjert i, men jeg registrerer at mange av våre medlemmer er opptatt av det. Vi ser at mange hytteprosjekt får det glatte lag, sier Sourori, som understreker at hyttefelt som dette er steder også andre har tilgang til og hvor mange bruker naturen og omgivelsene.

– Så jeg tror mange reagerer når man ser noe som skiller seg ut, når det bygges så monotont og når det bryter med de naturlige omgivelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er det som er problemet med arkitekturen?

– Mange opplever modernistisk arkitektur som kjedelig, stygt og ubehagelig og i brudd med naturen eller eksisterende og tradisjonelle byområder. Jeg tror ikke den spiller helt på lag med hvordan mennesker er skapt til å prosessere.