Årnes Blomster: Fagforbundet i Nes oppfordret til å boikotte Årens blomster på grunn av kritikkverdige arbeidsforhold. Foto: Erik Røseid

Sterke reaksjoner etter at Fagforbundet oppfordret til blomsterboikott på egen facebookside

«Vi oppfordrer dere alle til IKKE å handle hos Årnes blomster Interflora» skrev Fagforbundet i Nes på sine Facebook-sider tirsdag ettermiddag. Innlegget ble slettet samme kveld og skapte store diskusjoner.

Tirsdag ettermiddag og kveld oppfordret Fagforbundet i Nes til å ikke handle hos Årnes Blomster Interflora. I et Facebook-innlegg begrunner fagforbundet med at de vet at det er veldig dårlig arbeidsforhold for de ansatte i blomsterbutikken. Innlegget ble spredt og fikk rask mange kommentarer, som i hovedsak var rettet mot Fagforbundets metode og oppførsel.

De ansatte skriver til Raumnes at de ikke kjenner seg igjen i kritikken.

Fagforbundet uttaler seg

– Det er ingenting spesielt med at fagforbundet retter kritikk der vi ser det er kritikkverdig forhold, sier Leder i Fagforbundet Nes, Vera Susan Olsen Bråten.

Det var hun som sto bak innlegget som ble delt på Fagforbundet på Nes sin facebookside.

– Det var ene og alene jeg som har skrevet og publisert det innlegget. Etterhvert så at innlegget kom frem ble feil og det beklager jeg og legger meg flat for, sier hun.

Lederen legger vekt på at det er kun henne som har behandlet den kritikkverdige henvendelsen som kom fra en tidligere ansatt i blomsterbutikken. Fagforbundet i Nes har blitt informert om saken som Olsen Bråten fikk informasjon for noen måneder siden, men de visste ikke om innlegget.

– Jeg har ingen dokumentasjon på at ikke er bra slik som det er der nå. Men dokumentasjon jeg har fra tidligere sier at tilstanden var kritikkverdig.

Har du kontaktet Årnes Blomster?

–Nei det har jeg ikke. Jeg har gått til de instansene jeg kunne som var arbeidstilsynet.

Hva sier de andre i Fagforbundet i Nes?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De ønsker å påpeke at det kun var meg som sto bak og ingen andre og heller ingen i kommunen. Hun legger til at hun trodde at andre personer kunne se at det var hun som publiserte innlegget og at Facebook er et virkemiddel som de bruker når de skal dele slik informasjon.

Hun avslutter at folk må handle der vi vil og at hun

Fagforbundet Nes FB-innlegg: Dette skrev Fagforbundet i Nes på sine Facebook-sider på tirsdag 30. juni. (Faksmile fra Facebook) Foto: Skjermbilde

Reaksjoner

En av dem som reagerte var gruppeleder i Nes Høyre Kjell Jevne. Han engasjerte seg i diskusjonen på Facebook.

– En kraftig ripe i lakken til fagforbundet, det var en uprofesjonelt og en utidig ting å gjøre, sier Jevne som også er næringsdrivende på Årnes.

Noen av hans kommentarer ble også slettet av Fagforbundet underveis.

– De slettet flere av mine kommentarer og det er et dårlig tegn, sier Jevne. Han slår fast at han som politiker ikke kan stå bak fagforbundet med en slik framgangsmåte.

– Det skal ikke gjøres på Facebook, det er det siste stedet å gjøre slikt, sier Jevne. Han håper at det ikke representerer hele Fagforbundet og at det er enkeltindivid som har tatt til ordet på Facebook.

Kjenner seg ikke igjen

– Vi kjenner oss ikke igjen i det som kommer frem fra Fagforbundet. I sms-en som Fagforbundet har sendt til sine medlemmer står det at de har blitt kontaktet av ansatte/tidligere ansatte. Ingen av oss nåværende ansatte har tatt kontakt med Fagforbundet. De har heller ikke vært i kontakt med noen av oss for å sjekke om noe av det de har blitt tipset om stemmer for oss som jobber der nå. Vi er også en arbeidsplass hvor alle fem som er der har fagbrev. Å anbefale folk å handle på Odal blomster, med argumentet om at «de har faglærte» var også veldig spesielt, skriver Mette Tveter på vegne av de ansatte i en epost til Raumnes.

Slettet

Fagforbundet Nes valgte å slette Facebook-innlegget samme dag og kom senere ut med en beklagelse. I beklagelsen på Facebook skriver de:

«Vi beklager på det sterkeste at innlegget vi skrev tidligere i kveld ble oppfattet på en helt annen måte en det som var ment. Vi har sendt ut en forklarende og informativ sms til alle våre medlemmer. Vi legger oss flate for at dette ble feil.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en SMS melding til sine medlemmer skriver Fagforbundet «Det er ikke vår mening å sette noen i gapestopp eller henge ut noen». De fortsetter med «Vi føler det som vår plikt som en arbeistakerorganisasjon at det kommer frem de steder hvor ansatte blir mobbet, trakassert og behandlet dårlig».

Fagforbundet beklager altså ikke at de kom med kritikken, men at det kom feil ut.

– Jeg håpet at de skulle slette innlegget og jeg syntes at de kom med en klønete unnskyldning, sier Jevne. Han legger til at han håper dette blir ryddet opp innad i Fagforbundet.

Ingen kommentar

Daglig leder Torunn Nilsen Tangen i Årnes Blomster Interflora ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

– Vær varsomme med boikott-oppfordring

– Som grunnide er jeg opptatt av at folk skal handle lokalt i Nes. Denne meldingen fra Fagforbundet kom veldig uheldig ut, sier leder i Nes Ap, Erlend Helle. Han understreker at interne utfordringer på en arbeidsplass ikke kan løses med boikott av bedriften.

– Skal vi ha et levende lokalsamfunn, er vi avhengig av å ha butikker, sier Helle.