KRAFTIG VIND: Utover kvelden er det ventet kraftige vindkast som kan føre til at trær blåser over strømlinjene. Elvia er i full beredskap. Dette bildet er fra et tidligere uvær. Foto: Thomas Frigård

Sterk vind i vente – lad opp mobilen

– Det beste rådet jeg kan gi akkurat nå er å lade opp mobiltelefoner og nettbrett, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia.

Vinden er i ferd med å ta seg opp og utover ettermiddagen, kvelden og natta er det ventet sterk vind og kraftige vindkast. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om den kraftige vinden.

Mellom 19 og 23 sekundmeter

– Det ventes lokalt kraftige vindkast fra nordvest. Vindkastene har en styrke på mellom 19 og 23 meter per sekund, sier Iselin Skjervagen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Hun oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander.

– Vindkastene kan bli så sterke at løse gjenstander kan blåse av gårde, fortsetter Skjervagen.

Full beredskap

Hos strømleverandøren Elvia er de i full beredskap.

– Med den vinden som er ventet de kommende timene er det stor sannsynlighet for at det faller noen trær over linjene. Vi har økt beredskapen og er klare til å rykke ut om det skulle bli behov for det, sier Schau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han anbefaler alle å lade opp elektriske artikler som kan lades opp. I tillegg kan det være lurt å ha en lommelykt med friske batterier.

– Et lurt tips kan også være å koke opp litt ekstra vann og fylle litt kaldt vann på noen flasker om man har elektrisk pumpesystem for å få vann, sier Schau.

Han ønsker også å minne om at hvis noen ser linjer på bakken som har blåst ned må de melde fra så fort som mulig.

– Ser man linjer som har blåst ned må man ikke røre disse. De kan fortsatt være strømførende selv om de har blåst ned og det kan være forbundet med livsfare å komme borti dem, fortsetter Schau.

Svingende temperaturer

Den siste uka har farevarslene om både regn og vind kommet tett.

– Det har vært mye lavtrykksaktivitet, sterk vind og mye vær den siste tiden, sier Skjervagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For de som ønsker seg snø og skiføret har ikke meteorologen gode nyheter å komme med.

– Temperaturen vil svinge mellom pluss og minusgrader i alle fall den kommende uka. Jeg kan ikke love noe særlig snø og isen blir liggende slik at framkommeligheten mange steder blir vanskelig, avslutter Skjervagen.