Steinar kjøpte elektrisk Mustang: Hvis jeg ikke må, kommer jeg aldri til å bytte tilbake
Hvis noen hadde sagt elektrisk Ford Mustang for ti år siden hadde Mustang-entusiastene brutt ut i latter. I dag er det ingen som ler når Steinar Andersen kommer kjørende i 2021-modellen av Ford Mach-E.
Denne saken ble publisert første gang i april 2023.
– Foreløpig har jeg truffet innertier. Jeg har aldri hatt problemer med rekkevidde, sier Steinar Andersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I mai har han kjørt elektrisk Ford Mach-E i to år. Bilen er First Edition og er utstyrt med drift på alle hjul, noe 4-tallet i benevnelsen 4X står for. X-en forteller at bilen har long drive-pakke for mer rekkevidde.
– Rekkevidden på 54 mil er ønsketenkning, men riktig rekkevidde sommerstid sørpå er 45 mil og da har jeg alltid litt igjen. På vinteren er 35 mil realistisk før jeg er nødt til å lade, sier Steinar.
Fra Tesla til Ford
Steinar er avdelingsleder for elektrolinja på Nes vgs og var ganske tidlig ute med å kjøpe seg elbil. I 2019 siden byttet han ut Volvo XC60en med en Tesla Modell-X, men ble aldri helt fornøyd.
– Jeg hadde 17 betydelige feil på tre år. En kamerat av meg hadde Tesla og fikk nesten 100 000 i påkostninger etter garantiutløp. Det har jeg ikke råd til og da byttet jeg, forteller Steinar, som i 2020 bestilte seg en ny Ford Mustang Mach-E.
Mach-navnet har Ford hentet fram fra historien etter at den originale Mustang Mach 1 kom for slag i 1969. Mach-navnet representere opprinnelig mer ytelse og større motorblokker. I dag er Mach-navnet etterfulgt av en «E» for electric, noe som var rene utopien for Mustang-entusiaster for ti år siden.
– Det er en del av dem, og man ser ekstra etter dem når man har en selv, sier Steinar, som fikk bilen sin i mai 2021.
Bedre enn dieselbil
Steinar er opprinnelig fra Kongsfjord i Finnmark, og fra Årnes er det ganske nøyaktig 24 timers kjøring. Det har blitt flere kjøreturer hjemover til Finnmark både med elbil og dieselbil.
– Jeg har kjørt snart 53 000 kilometer på snart to år, og det blir ofte 8500 kilometer på en ferietur hjemover i juli. I fjor var jeg innom både Finland og Tana, sier Steinar, som ikke er redd for å kjøre lange turer.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ladestasjoner er det nok av, både på Østlandet og i Finnmark.
– Jeg har uansett behov for ei pause etter 45 mil, og bilen bruker en time på å lade fra ti til hundre prosent. Jeg har aldri hatt problemer med rekkevidde, men hadde litt problemer med Teslaen oppe i nord de første årene. Det var lite hurtigladere, og da kunne jeg bruke en dag på noe som tok fire timer, sier Steinar.
Han har fått mange spørsmål fra folk om hvordan han trives med elbil, og spesielt om rekkevidde på vinterstid. Da svarer Steinar at han har igjen 12–15 mil når han kommer fram til hytta i Trysil på vinterstid.
– Elbil har nesten ingen bevegelige deler kontra en diesel eller bensinbil. Elbil er så stille og renslig, og det er ingen olje eller reimer man må bytte. Det er kun bremsevæske og kjølevæske på batteriet, sier Steinar.
Bytter aldri tilbake
Med mange års kjøreerfaring og mange mil bak rattet, er ikke Steinar i tvil om at han skal ha elbil også i framtida.
– Hvis jeg ikke må, kommer jeg aldri til å bytte tilbake. Skulle jeg likevel gå tilbake blir det Volvo, sier Steinar, som bare ser fordeler med å eie og ha elbil.
Han forteller at bremsene blir mindre slitt enn på en tradisjonell bil, da bilen regenererer kraften tilbake til batteriet. Stor dekkslitasje er heller ikke noe problem på Mach-E.
– På Teslaen byttet jeg dekk hvert år, mens på denne har jeg kjørt snart tre sesonger, selv om de riktig nok snart er modne for utskifting, sier Steinar.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I tillegg til den kjente hestelogoen både i grillen og i rattet, har Mustangen til Steinar røde bremsekalipere. På kveldstid lyser det også Mustang-logo på bakken i det Steinar nærmer seg bilen.
– Hva liker du best med bilen?
– Utseende og kjørekomfort. Jeg er veldig positivt overrasket da Ford Mach-E ikke er en premiumbil. Jeg stortrives bak rattet når jeg kjører både til hytta og nordover, og jeg blir ikke sliten. I tillegg syns jeg det er en pen bil å se på.
– Hva liker du minst?
– Jeg skulle hatt mer bagasjeplass. Taket som skrår nedover bak går utover bagasjeplassen.
Ingen ladeangst
Til tross for at Steinar kjører mye har han ingen ladeangst, og skulle han savne motorlyd har Mach-E flere innebygde motorlyd-lydspor å velge mellom. Steinar har også en klar oppfordring til de som skal gå over til elbil.
– Når du kjøper elbil må du ha elbillader både hjemme og på hytta. Å lade i stikkontakta går ikke an, det tar for lang tid, sier Steinar, som hadde hurtigladerne på plass i det han solgte dieselbilen.
Mye har skjedd siden Ford-konsernet lanserte førsteutgaven av Mustang for 56 år siden, og Steinar er ikke i tvil om at endringene er til det bedre. Drømmebilen er likevel en italiensk De Tomaso Pantera med V8-motor og manuell girkasse fra 1970-tallet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Det hadde uansett blitt en hobby-bil, og til daglig stortrives Steinar med Mustangen fra det 21. århundret. Det til tross for at doble eksosrør og kromfangere er byttet ut med ladeport og plastfangere.
Bilen min
Navn: Steinar Andersen (59), Årnes.
Bilen min: Ford Mach-E E4X.
Motor og drivverk: El-motorer på 371 hester. Firehjulstrekk.
Hva liker du best med bilen: – Utseende og kjørekomfort. Jeg er veldig positivt overrasket da Ford Mach-E ikke er en premiumbil. Jeg stortrives bak rattet når jeg kjører både til hytta og nordover, og jeg blir ikke sliten. I tillegg syns jeg det er en pen bil å se på.
På bilstereoen: – Akkurat nå hører jeg på sanglista til koret da jeg synger i Nes bygdekor. Vi skal ha konsert 7. mai. Akkurat nå hører jeg mest på Bohemian Rhapsody som er en av låtene vi skal synge på konserten. Jeg liker Queen, ellers er jeg ganske altetende.
Hva liker du minst? – Jeg skulle hatt mer bagasjeplass. Taket som skrår nedover bak går utover bagasjeplassen.
Beste bilhistorie: – Det verste jeg har opplevd er at et dekk på XC60en eksploderte i 120-sonen fra Stockholm. Jeg måtte stoppe på vegkanten og sette på nødblink, og ble hentet av bilberger til slutt.
Drømmebilen: – Det må være guttedrømmen, en De Tomaso Pantera. Jeg hadde den over hele veggen på gutterommet. Ellers må det være en BMW R100S, men det er motorsykkel da.