DUGNAD: Med denne 3D-printeren bidrar Sondre Mykjåland i dugnaden der det produseres vernemasker. Mandag leverte han ti masker på Årnes legesenter, nå produserer han til Nes legesenter. Foto: Privat

Sondre printer ut verneutstyr

– Det er godt å kunne bidra litt, og være til nytt. Dette er mitt lille bidrag i krisa vi står oppe i.

Det sier Sondre Mykjåland fra Østamoen på Årnes. Han har tatt i bruk sin 3D-printer og lager verneutstyr som han deler ut til helsepersonell i Nes. Mandag leverte han ti visirer til Årnes legesenter. Snart er han klar med en leveranse til Nes legesenter.

– Jeg driver og produserer utstyret nå, forteller han.

Den unge maskinføreren har vært i karantene, samt hatt en uke fri. Den tiden har han altså brukt til beste for fellesskapet. Til uka skal han tilbake på jobb.

– Da må jeg ta fritiden til hjelp, sier han.

Nasjonal dugnad

Mykjåland forteller at 3D-printing av verneutstyr er en nasjonal dugnad som startet for et par uker siden.

– Det startet på Facebook, og nå er vi rundt 1500 over hele landet som deltar, sier han. Og legger til at det nok ikke er så mange som vet at de driver med dette som en koronadugnad.

Han forteller videre at han har vært med siden starten.

– Jeg har drevet litt med 3D-printing før, og hadde en printer stående. Jeg tenkte at det kan være greit å bruke den og bidra med mitt, sier han.

Tar halvannen time

– Hvor lang tid bruker du på å printe en maske?

– Jeg bruker cirka halvannen time per maske, med montering av plastvisiret, sier han. Plastvisiret lager han av plastark, slike vi tidligere brukte til overhead-framvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MONTERING: Sondre Mykjåland monterer her visiret til maska. Foto: Privat

Han forteller at dette er en dugnad, og det koster ham cirka 15 kroner per maske. Disse gis bort gratis, ikke bare av Mykjåland men av alle som bidrar i denne dugnaden.

– Jeg har fått noe støtte til dugnaden fra Europris i Vormsund, forteller den unge nesbuen.

Når maska er ferdig montert, legges den i plast, og der skal den ligge 72 timer før den leveres.

Godt samarbeid

Nesbuen forteller at de som driver med denne dugnaden har fått til et godt samarbeid med helsevesenet i Norge.

– I Oslo leveres det til de store sykehusene, det samme er tilfelle andre steder. Jeg forsøker å bidra lokalt, dersom det trengs, sier han.

FERDIG: Her er noen ferdige masker. Foto: Privat

Mykjåland forteller videre at han vet det er flere i oppstartfasen her i Nes som også vil bidra, i tillegg til at flere printer-selgere også har hengt seg på.

Kan lage alt mulig

Mykjåland har fått noe støtte lokalt, mens andre rundt om i landet har fått til noe tilsvarende. I tillegg har aksjonen fått 100 000 kroner i støtte. Men i all hovedsak er det snakk om dugnad, og utstyret leveres altså gratis.

– Med en 3D-printer kan vi lage nesten alt mulig, og vi jobber nå mot helse-Norge for å se hvilke andre produkter vi kan bidra med, sier han.

Mykjåland forteller om vernebriller, og en holder til dørhåndtak. Dette er en personlig holder du har i lommen, og som du bruker når du skal åpne en dør. Slike dørhåndtak er ofte en stor smittebærer, med mange som tar i håndtaket.

Bruker samme fila

– Har dere en felles mal for disse maskene dere nå produserer?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, vi bruker den samme fila slik at det er en standard maske, forteller Mykjåland.

Han forteller at det er anslått et behov for 750 000 masker på landsbasis, og 3D-dugnaden har for lengst passert 2000 produserte masker.

– Jeg synes dette er et bra tiltak, og det er moro å kunne bidra, avslutter den unge nesbuen.