Sommerpraten. Tone Trøen: Sommerpraten. Tone Trøen Foto: Tor Lindseth

Sommerprat med Tone Trøen: Har gode sommerminner fra endeløse dager på Bader’n

SOMMERPRATEN: Dersom stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen fikk være ordfører for én dag, ville hun snu alle steiner for å fjerne barnefattigdom, utenforskap og ensomhet blant unge i kommunen.

Navn: Tone Wilhelmsen Trøen

Alder: 54 år

Aktuell som: Stortingspresident

Bosted: Eidsvoll

Hva har engasjert deg mest det siste året?

Koronapandemien som fra 12. mars endret hverdagene til hele det norske samfunnet, har naturlig nok engasjert meg mest. Stortinget måtte raskt iverksette en rekke tiltak for å redusere risikoen for smitte og for å sikre det nødvendige parlamentariske arbeidet. Jeg har følt på stort alvor og ansvar for at Stortinget, landets lovgivende forsamling, gjennom hele perioden kunne være i stand til å fatte viktige beslutninger for å sikre folks rettigheter og norske arbeidsplasser. Jeg har kjent på alvoret og ansvaret og det har vært krevende at Stortinget ikke har kunnet være et så åpent hus som Stortinget pleier å være. Men heldigvis har vi også klart å omstille oss slik at vi bøter på noe av dette ved å møte folk, skoleelever, interesseorganisasjoner og andre digitalt. Medvirkning i politiske prosesser er en viktig demokratisk verdi, og må hegnes om i kriseperioder når vi ikke kan møtes like enkelt.

Hvor går årets ferietur?

Per Kristian og jeg skal reise på en rundtur i Norge med et vennepar. Da blir det både Gudbrandsdalen, Geiranger og Loen, før vi ender opp i Hardanger.

… og hvorfor reiser du dit?

Vi er veldig glad i både Norge og fjellet om sommeren, og har hatt veldig lyst til å besøke Hardanger. Så da blir det slik i år.

Hvordan har koronasituasjonen påvirket ferieplanene dine?

I fjor var vi på en skikkelig rundreise i Italia, så planen for årets sommer var faktisk å feriere mest i Norge. Siden Stortinget må være i særskilt beredskap i sommer, tilbringer jeg sommeren for en større del i hjemlige trakter dette året.

Hva er ditt beste ferieminne?

Jeg føler meg veldig heldig som har mange gode ferieminner. Siden vi er en fotballglad familie, er nok sommerferien i Tyskland hvor vi også så kvartfinalen i Fotball VM i 2006, mellom England og Portugal et høydepunkt. Da var gutta våre 6, 11 og 16 år – og jeg er ganske sikker på at det er en opplevelse de aldri glemmer. Kanskje særlig fordi England røyk ut på straffespark. Det var en magisk opplevelse å se sønnene våre i engelske landslagsdrakter ivrig syngende på «Fotball’s coming home», midt blant den engelske fansen.

Hva slags lesestoff pakker du i kofferten?

Ellers i året leser jeg stort sett sakspapirer og aviser, så i feriene har jeg en høy bunke av lettleste, skjønnlitterære bøker som venter på meg. Jeg er veldig glad i nordisk krim, så det blir nok flest krimbøker som ligger i kofferten også denne sommeren.

Hva har du på spillelista?

Jeg har mange forskjellige spillelister på Spotify, inkludert en egen liste med de fineste salmene jeg vet om. På lyse sommerdager liker jeg å høre sånne myke fine låter som Waves med Mr. Probz, alt av Dire Straits og kanskje også noen av de litt kule hitsene nå, som f.eks. Señorita, Bad guy med Billie Eilish - og så får jeg skikkelig positiv energi for tiden av å høre på Julie Bergan.

Hvor mye bruker du mobilen i ferien?

Minst mulig, men må ha den på hele tiden. I min funksjon må jeg alltid være i beredskap.

Hvordan bruker du sosiale medier?

Jeg bruker sosiale medier både til å formidle et innblikk i hverdagene som stortingsrepresentant og –president, og så liker jeg også å være litt mer personlig innimellom.

Hva er ditt favorittsted i Nes og hvorfor?

Jeg har vokst opp på Haga ved tidligere Alna Teglverk, og er selvfølgelig fortsatt nært knyttet til det området selv om jeg ikke har bodd der siden 1994. Har veldig gode sommerminner fra endeløse dager på Bader’n på Rånåsfoss med barndomsvenninne Nina Strømstad. Men, hvis jeg skal velge ett absolutt favorittsted må det nok være Nes kirkeruiner og elvemøtet mellom Vorma og Glomma.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva har du på grillen?

Jeg er mest glad i kylling, om det er på grill eller ellers, men med betydelig overvekt av kjøttetende mannfolk i huset blir det oftest rødt kjøtt på grillen. Vi skal i sommer endelig kjøpe oss gassgrill – og da er ambisjonen å bli bedre på å grille både fisk og grønnsaker.

Hva ville du gjort hvis du var ordfører for en dag?

Siden jeg faktisk har prøvd to ganger å bli ordfører for fire år, ville det vært artig å være det i hvert fall for en dag. Jeg tror jeg ville satt kommunens ansatte og hele frivilligheten i gang med å snu alle steiner for å fjerne barnefattigdom, utenforskap og ensomhet blant unge i kommunen. Litt sånn - låse døra og be dem sende opp hvit røyk når de sammen har funnet de beste løsningene.

Hva drømmer du om?

Etter en hektisk og krevende vår på Stortinget, drømmer jeg rett og slett nå bare om lyse, varme og rolige sommerkvelder sammen med Per Kristian.

Hva gjør deg irritert?

Uredelighet og baksnakking! Og mennesker med makt som misbruker den.

Hva gjør deg glad?

Å være sammen med familien min og mine nærmeste venner – og når jeg vinner over gutta i flokken min i quiz, dart eller andre sommerleker.