SLUTTER: Etter ett år som sokneprest på Årnes slutter Tyra Ekhaugen i jobben. Hun betegner prestejobben som omfattende.

Slutter etter ett år som sokneprest – beskriver jobben som omfattende

Da Tyra Ekhaugen startet som sogneprest på Årnes for ett år siden var planen at hun skulle bli lenge. Slik ble det ikke. Nå har hun sagt opp sin stilling.

– Jeg er takknemlig for alle opplevelsene som denne jobben har gitt meg, og jeg er lei meg for at jeg går. Jeg har trivdes godt og blitt tatt imot av menigheten på en fantastisk måte. Men å være prest er krevende og min religiøsitet blir svekket når jeg jobber med den på fulltid, sier Ekhaugen.

Vanskelig å forklare

Ekhaugen kom til Fenstad og Ingeborgrud som prestevikar i november 2021. Da var hun i ferd med å avslutte sin presteutdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da hun ble innsatt som sogneprest i Årnes menighet i juni i fjor var planen å bli i jobben lenge.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor jeg velger å slutte i jobben, men jeg vet at det er mange andre prester som også føler på liknende ting som meg, sier Ekhaugen.

Hun beskriver jobben som omfattende.

– Jobben er ikke nødvendigvis veldig tidkrevende, men den er emosjonelt belastende. Som prest blir man satt til å gjøre oppgaver man ikke har fagkompetanse til. Gjennom jobben opplever jeg at jeg gjør mye godt, men det krever mye for at det skal bli godt, fortsetter Ekhaugen.

Økonom i eget firma

Nå går vegen videre som økonom og konsulent i eget firma.

– Jeg er glad for at jeg også har et annet yrkesliv. Det er ikke alle prester som har det. Jeg er privilegert og håper å kunne kombinere de to jobbene og fortsette som prestevikar. Dette er derfor ikke et endelig farvel, fortsetter Ekhaugen, som jobber som sokneprest fram til begynnelsen av november.

– Angrer du på at du tok presteutdanning i godt voksen alder?

– Nei, jeg angrer ikke. Jeg har brukt enormt mye tid og tapt inntekt på å bli prest, men jeg har også opplevd mye fint. På mange måter har jeg blitt en annen. Jeg har fått et annerledes menneskesyn. Jeg ser mennesker og møter dem på en annen måte enn før. For meg har også verden blitt mer mystisk og fantastisk, fortsetter Ekhaugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange tilbakemeldinger

Hun forteller at hun har brukt mye tid på å forstå bibeltekstene og folks liv og at det har gjort henne smartere.

Etter at hun skrev på sin Facebook profil at hun hadde sagt opp jobben har hun fått mange tilbakemeldinger.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger. Menighetsrådet i Årnes menighet, biskopen, prosten og mange enkeltmennesker har gitt u for at det er synd at jeg slutter. Mens noen økonomer har uttrykt at de er glade for at jeg skal jobbe som økonom igjen, smiler Ekhaugen, som uttrykker takknemlighet over det hun har fått være med på i jobben som prest i Nes.