Skolevalget har pleid å gi en god pekepinn på valgresultatet, men for fire år siden var den litt avvik. Bildet er fra skoledebatten i Neshallen sist uke.
Skolevalget har pleid å gi en god pekepinn på valgresultatet, men for fire år siden var den litt avvik. Bildet er fra skoledebatten i Neshallen sist uke. Foto: John Arne Paulsen

Slik reagerer Nes-politikere på skolevalgets resultater

Ap ble størst i skolevalget for tredje gang på rad. MDG gjør det også bra, mens Høyre og Frp sliter mer.

– Jeg er positivt overrasket, og glad, sier leder i Nes Ap, Erlend Helle. Han slår fast at skolevalget er positivt for Ap, ikke bare i Nes men hele landet under ett.

– Det er tredje skolevalget på rad hvor Ap er størst på nasjonalt nivå, sier Helle.

Ap oppnådde 26,6 prosent på landsbasis. I Viken oppnådde de også 26,2 prosent. På Hvam vgs. stemte 32,8 prosent på Ap, mens på Nes vgs. stemte 27,8 prosent på partiet.

– Ofte har skolevalg gitt en god pekepinn på sluttresultatet, sier Helle, og gir uttrykk for at skolevalget gir Ap en ny optimisme etter nedslående meningsmålinger på landsbasis.

– Nå ser vi at ikke alle strømmer til fløypartiene. Vi ser at MDG gjør et godt skolevalg, og er glad for at klima er en viktig sak i valget. Skolevalget tyder på at mange unge ser at også Ap er et parti som tar klima på alvor, sier Helle.

Heier på ungdommen

MDG har virkelig vind i seilene på landsbasis, og klimakampen fenger også de unge. I skolevalget noterer MDG 10,8 prosents oppslutning på landsbasis, som er fire prosent opp på to år. I Viken scorer de 13,1 prosent, mens de på Hvam vgs. er nest største parti med 14,1 prosent. På Nes vgs. scorer de imidlertid ikke høyere enn 4,3 prosent.

Ordførerkandidat Jo Inge Buskenes er likevel godt fornøyd.

– Heia dagens ungdom. Tusen takk for tilliten, sier han. Han lover at partiet skal kjempe for framtidas samfunn.

– Vi kjemper for dere unge og et samfunn i harmoni med naturen. Taper naturen, taper vi, sier han, og minner folk om å bruke stemmeretten.

– Husk å stemme, i dag heller enn i morgen. Det er nå dere velger framtiden deres, sier Buskenes om resultatet og valget.

Litt under landssnittet

Senterpartiet gjorde det litt dårligere i skolevalget i Nes enn meningsmålingene skulle tyde på. Med stabile målinger over 20 prosent, er kanskje 13,8 prosent på Hvam og 15,4 prosent på Nes ikke det ordførerkandidat Vivian Wahl håpet på.

– Vi er fornøyd med å øke på Nes, men litt skuffet over tilbakegang på Hvam, sier Wahl.

For 25 år siden hadde Sp en oppslutning på Hvam på rundt 70 prosent. Den gang var skolen en ren landbruksskole, og oppslutningen var naturlig. I dag er det en videregående skole med mange andre linjer i tillegg.

– Vi har jo måttet kjempe hardt for skolens eksistens den siste perioden, og jeg er nok litt skuffet over at elevene ikke var mer bevisst på det i sitt valg, sier Wahl.

Åtte prosent

– Hva tenker du om at dere scorer lavere i landbruksbygda Nes enn landsmålingene?

– Jeg kan ikke si noe mer om det jeg. Vi er fornøyd med oppgangen på Nes, sier hun.

Hun peker på at Hvam er en skole som samler elever fra nabokommunene også, og at det kanskje også speiler det som skjer lokalpolitisk i disse kommunene.

Senterpartiets meget gode meningsmålinger har altså ikke gitt nevneverdig utslag i skolevalget. På landsbasis scorer partiet bare åtte prosent, og i Viken er de helt nede på fem prosent.

I en pressemelding fra Senterpartiet er dette partiets beste skolevalg siden EU-kampen på 1990-tallet. Slik sett er resultatet på de to skolene i Nes gode.

På Nes vgs. er for øvrig Venstre nest størst med 17,3 prosent (10,2 på landsbasis) og SV tredje størst med 15,4 prosent (9,9 på landsbasis). Valgene på skolene speiler for øvrig ikke de listene som vi kan velge mellom i Nes.

Skolevalgene arrangeres av Norsk senter for forskingsdata (NSD) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet.

Ap-oppslutning overrasker

Nes Høyres ordførerkandidat sier han er overrasket over at Arbeiderpartiet gjør et så godt skolevalg.

– Overraskelsen i målingen er at Ap får så stor oppslutning, sier Kjell Jevne om skolevalget.

Høyre noterte 12,9 prosents oppslutning på landsbasis i skolevalget. Det er en nedgang på 3,5 prosentpoeng. I Viken er Høyres oppslutning 14 prosent.

På Hvam vgs noterte Høyre 8,7 prosent. Det er en nedgang på nær tre prosentpoeng. På Nes vgs var det 6,8 prosent av elevene som ville gi sin stemme til Høyre. Det er nær en halvering av oppslutningen.

Sentralpolitikk

 – Jeg hadde selvsagt satt pris på om Høyre hadde fått bedre resultater, men om så hadde skjedd hadde det nok vært en respons på sentralpolitikk, sier Jevne, som peker på at det er krevende å nå ut med partiets lokale saker, og enda mer krevende å nå fram til de unge.

– På skolene er det snakk om unge voksne som snart skal ta over etter oss, og sånn sett er det et signal på hvilken politikk de setter pris på, sier Jevne.

Både Nes Høyre og Høyre sentralt har slitt på meningsmålingene i sommer og høst. Skolevalget ga heller ingen opptur, verken lokalt eller på landsbasis.

Kan variere mye

– Debattene i år har veldig fokus på rikspolitikk, og reflekterer slik sett ikke lokale saker, sier Jevne. Han peker på at det også er avgjørende i skoledebatter hvem som er paneldeltakere.

Jevne er heller ikke sikker på om skolevalget vil gi et godt bilde av status noen dager før valget.

– Det er vel en tredjedel av elevene som skal stemme. og det er ikke sikkert skolevalget viser hva som vil skje i det offisielle valget. I 2015 varierte det mye, avslutter Jevne.

Ikke fornøyd med resultatet

Nes Frps ordførerkandidat sier de gjerne skulle hatt bedre resultater.

– Skolevalget er nok omtrent som ventet, sier Tove Nyhus.

Frp bokførte ni prosent oppslutning på Nes vgs og 7,1 prosent på Hvam vgs. I Viken fikk Frp 8,7 prosent, og på landsbasis ble resultatet i skolevalget 8,2 prosent oppslutning.

Personavhengig

– Vi er ikke spesielt godt fornøyd med resultatet, slår Nyhus fast.

Hun peker også på at skolevalg er litt avhengig av tema og debattant, og et parti kan gjøre det godt basert på en debattant som kan gjøre det godt. Det vil kunne gi høyere stemmetall der elever velger å gi sin stemme selv om de kanskje i utgangspunktet ikke hadde tenkt akkurat det.

Jobbe hardt

Nå gjenstår bare helgen før valgets kval for mange, og Nyhus sier de skal jobbe hardt de siste dagene fram mot valget.

– Nå legger vi skolevalget bak oss, og vi bruker de siste dagene til å jobbe for best mulig resultat på valget mandag, sier hun.

– Kjempefornøyde

Nes Venstre stråler etter skolevalget denne uka.

– Dette er et fantastisk resultat, med 17,3 prosent oppslutning på Nes vgs og 7,7 prosent på Hvam vgs, sier ordførerkandidat Tom Fidje.

Han konstaterer at dette beviser at Venstre er et parti for framtiden.

– Det gir oss også inspirasjon til å gi litt ekstra de siste dagene før valget, sier Fidje om skolevalget.

Partiet når de unge. På landsbasis samlet de 10,2 prosent oppslutning i skolevalget, i Viken 11,5 prosent. I meningsmålinger har Venstre på landsbasis ligget på under fire prosent på flere målinger.

Venstre omtales som en av skolevalgets vinnere med størst økning i oppslutningen.