DEKKET AV PLAST: Driftstekniker Jan Kristoffer Gulbrandsen viser fram et ganske annerledes tun på Gamle Hvam. Svalgangsbygningen er pakket inn i plast i forbindelse med det pågående restaureringsarbeidet. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Slik har du aldri sett Gamle Hvam: Nå demonteres svalgangen

Svalgangsbygningen på Gamle Hvam vil stå under presenning gjennom hele sesongen. Nå starter arbeidet med å ta ned den karakteristiske svalgangen.

Et omfattende arbeid med å sikre svalgangsbygningen på Gamle Hvam museum er godt i gang. For å komme til med undersøkelser av grunnmuren og veggen, vil svalgangene på vest og nordsiden av svalgangsbygningen bli demontert de neste ukene.

– Svalgangen dekker hele to sider av bygningen. For å komme til særlig på grunnmuren under bygningen på de sidene, men også for å få ordentlig tilgang til veggene ellers, må svalgangen tas ned, sier Trine Grønn Iversen, avdelingsdirektør i Museene i Akershus (MiA).

Les også
Behov for store tiltak: – Vi snakker nok om titalls millioner

Svalgang også før 1915

Hun opplyser at det meste av langsvalen er fra restaureringen rundt 1915 og bygget av arkitekt Arnstein Arneberg. Trappa i sørenden er trolig den originale fra 1728/29. Endesvalen er fra 1930-tallet med trapp fra 1980-tallet.

SIKKERHET: Den 300 år gamle svalgangsbygningen på Gamle Hvam museum befinner seg nå inne i en stor plasthall i forbindelse med at svalgangen skal demonteres. Driftstekniker Jan Kristoffer Gulbrandsen forklarer at sikkerhet for arbeidere og publikum er viktig. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Fagfolk regner med at det har vært svalgang også før 1915.

– Fordi det er dører ut mot der svalgangen går i andre etasje, regner vi med at det har vært en svalgang der fra bygningen var ny, sier Grønn Iversen.

– Kjempespennende

Når svalgangen nå tas ned, vil man kunne sikre seg et godt bilde av status for grunnmuren. Grønn Iversen er spent på hva de finner, og hun er særlig spent på om de finner ut noe nytt om kjellerne i huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Nå kan svalgangsbygningen oppleves fra en ny vinkel

– Vi vet at kjellerne i alle fall er fra 1600-tallet, og de kan være enda eldre for alt vi vet. Dette har vi lyst til å finne ut av. Parallelt med restaureringen, jobber vi med å undersøke skriftlige kilder for å se om det er bygningsinformasjon som ikke er plukket opp tidligere. Dette er kjempespennende, sier Grønn Iversen.

Fordi det gjelder en fredet bygning er det søkt dispensasjon for å gjøre midlertidige endringer med bygget fra Riksantikvaren, og denne er innvilget.

Publikum opp i stillaset

– Alle materialer vil fjernes skånsomt og oppbevares trygt. De delene av svalgangen som er i for dårlig tilstand til at de kan remonteres vil bli byttet ut som en del av istandsettelsen av bygningen, forklarer hun.

OMVISNING: Besøkende på Gamle Hvam kan i sommer få komme inn under den hvite presenningen og se på arbeidene som foregår. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Svalgangsbygningen vil være stengt gjennom hele sesongen, men publikum kan få et innblikk i arbeidene som gjøres. I tillegg til arbeidsstillaset er det bygget en publikumstilgang, slik at museet kan ta med sine gjester opp og se på hva som blir gjort.

– På den måten kan vi ta med publikum på omvisning under den hvite duken slik at de kan få se noe de ellers ikke ville fått sett, sier Grønn Iversen.

Stengt i to-tre år

Hun sier at det er vanskelig å vite hvor lang tid restaureringsarbeidene vil ta, men hun regner med at bygningen vil være stengt i alle fall i to-tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
De gamle trærne er historie

– Nå gjør vi nødvendige undersøkelser, og vi vet strengt tatt ikke hva som må gjøres til slutt. For alt jeg vet kan det hende vi må gjøre enda flere undersøkelser, sier hun.

FØR 1915: Slik så svalgangsbygningen på Gamle Hvam ut før restaureringen i 1915. Foto: Museene i Akershus (MiA)

Gamle Hvam ønsker publikum velkommen fra 11. juni.

– Under sommerens omvisninger vil vi også fortelle om arbeidene på svalgangsbygningen, sier Grønn Iversen.