POLITISK SEIER: Jo Inge Buskenes (Nes MDG) så grunn til å juble fra talerstolen da Nes kommunestyre vedtok å følge Ullensaker i saken om Jødahls-/Flakstadmåsan.

Slapp jubelen løs på vegne av myra: – Jaaaa!

– Etter ti år med iherdig jobbing og masse frustrasjon, så har jeg lyst til å si Jaaaa! Yes! sa Jo Inge Buskenes (MDG).

Oppglødd entret han talerstolen da Nes kommunestyre vedtok at Nes støtter Ullensakers målsetting om å få restaurert Jødahlsmåsan/Flakstadmåsan, med målsetting om at hele myrområdet blir tilbakeført til utgangspunktet, altså settes i opprinnelig stand.

Deler av disse myrarealene, som ligger på hver sin side av grensen mellom Ullensaker og Nes, er åpnet gjennom industriell virksomhet, noe som har resultert i utslipp av CO2. Disse sårene fortsetter å utgjøre miljøbomber så lenge de er åpne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har måttet tåle kritikk

Fram til dette vedtaket har Nes måttet tåle kritikk både innad og også fra Ullensaker, for ikke å ta tak i problemet. Ullensaker har som tidligere omtalt vist vei ved å kjøpe ut grunneiere gjennom en makeskifteavtale.

– Ullensaker har kjøpt ut hele allmenningen – også de på Nes sin side. Vi somlet og de handlet, sier Buskenes.

Ullensaker eier dermed både Jødahlsmåsan og Flakstadmåsan, som ligger både i Ullensaker og Nes.

Nes-politikerne har lagt inn et forbehold om at en restaurering ikke medfører vesentlige negative konsekvenser for tilgrensende landbrukseiendommer eller annet.

Les også
Har du sett spor etter ulv eller gaupe?

– Svært glad for dette

– På vegne av MDG, V, SV, Rødt, Ullensaker, Besteforeldrenes Klimaaksjon, Cicero med flere, er jeg svært glad for dette vedtaket, sa Buskenes.

Han håper nå på en konstruktiv samhandling med Ullensaker om restaureringsarbeidet.

– Det er utrolig viktig å ta vare på denne typen myrer, og spesielt konsentriske høymyrer, som er de mest sjeldne av dem alle, la han til.

ENIGHET: Myrområdet ligger både i Nes og Ullensaker.

Etter møtet uttalte Buskenes til Raumnes at Ullensaker nå har sendt søknad om restaurering og at det kun tok tre dager å gjennomføre den søknadsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har svingt seg rundt. Det har vært en del drama rundt dette, men det har så langt endt godt for myrområdets del, legger han til.

– Ta ut boligfelt

Også Jan Stabbetorp (Sp) tok ordet.

– Jeg støtter helt forslaget som ligger her. Bevaring av myrer er antakelig det mest kostnadseffektive klimatiltaket vi kan gjennomføre. Det er jo sånn at tørrlagt myr slipper ut mye CO2, og myr i naturtilstand fanger CO2. Store deler av Flakstadmåsan er veldig lite berørt, men det er tatt ut mye torv i den nordlige delen, og det vil være en ganske stor jobb å føre den tilbake til naturtilstand. Jeg forstår at det er noen statlige midler som kan brukes for å få satt den tilbake til naturtilstand, sa Stabbetorp.

Han betegnet det som fint at kommunen følger opp klimaplanen sin og går inn for dette.

– Vi må fortsette å ta vare på myrene, og jeg håper vi kan ta ut boligfelt som medfører nedbygging av myrer, la han til.

Kommunestyret vedtok innstillingen enstemmig.

Les også
Jo Inge Buskenes (MDG): – Slike lavthengende frukter er vi nødt til å plukke