ER KLARE: Skogbrannsesongen nærmer seg og det lokale brannvesenet er klare. Fra venstre: Espen Zachariassen, brannkonstabel, Pål Ringstad, brannkonstabel, Jan Einar Bergsmyr, brannkonstabel, Steinar Hofsrud, brannmester og Kjetil Lestli, underbrannmester.

Skogbrannfaren øker – dette er rådene fra brannvesenet

For deler av Østlandet er det nå sendt ut farevarsel for skogbrann. Det lokale brannvesenet er beredt.

Vår, sol og varmere temperatur gjør at naturen tørker raskt opp og faren for skogbranner øker.

– Akkurat nå er det ikke stor fare for skogbranner i Nes, men det været vi har nå med sol, gode temperaturer og litt vind tørker det fort opp. Og selv om skogbrannfaren nå er relativt lav skal man alltid være forsiktig ved bruk av åpen ild i skog og mark, sier Steinar Hofsrud, brannmester i Øvre Romerike brann og redning, stasjon 3, Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generelt bålforbud

Han minner om at det generelle bålforbudet nå har trådt i kraft.

I Norge er det ild- og bålforbud fra 15. april til 15. september. Bålforbudet er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark.

– Dersom brannfaren er spesielt stor, kan kommunen innføre lokale forbud mot bruk av ild i bestemte områder. Er du usikker på om det er trygt å tenne bål så la det være, sier Hofsrud.

Han forteller at brannvesenet ikke gir noen tillatelser til å fyre opp bål og at om du velger å gjøre det skjer det på eget ansvar.

Har sendt ut farevarsel

– Noen velger jo også å fyre opp hageavfall og drive bråtebrenning på egen eiendom. Det kan både være til sjenanse for naboene og kan spre seg raskt og komme ut av kontroll, sier brannkonstabelen.

Han anbefaler heller folk at levere hageavfallet sitt på Esval der det er gratis å levere hageavfall.

Værmeldingstjenesten yr.no har sendt ut varsel om at det ventes skogbrann på deler av Østlandet. Blant annet i nabokommunen Lillestrøm. Varselet gjelder fra onsdag fram til søndag da det er ventet regn og kaldere vær.

– Med klimaendringene vi ser nå vil vi i framtiden få et vær og klima som gjør at faren for skogbranner øker. Vi er imidlertid godt forberedt på skogbranner og jobber alltid etter føre var prinsippet, sier Hofsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at skogbranner er svært tidkrevende, det er tungt og krever svært store ressurser.

– Selv om vi kanskje bare bruker en times tid på å slokke en skogbrann står vi igjen med minst en halv dag etterarbeid, sier Hofsrud, som forteller at de på brannstasjonen på Årnes har mye godt spesialutstyr for å slokke en skogbrann.