annonse

Skidronningen og pioneren Berit Mørdre er død

Pioner
Pioner: I fjor var det 50 år siden Berit Mørdre hadde sitt gjennombrudd i skisporet. Tirsdag døde Mørdre, som alltid vil bli husket som en pioner i norsk damelangrenn. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Utstilling
Utstilling: Berit Mørdre intervjues av NRK før åpningen av utstillingen med hennes premier. (Foto: Jan Erik Hæhre)

En pioner i norsk damelangrenn har gått bort. Mandag morgen kom meldingen om at skilegenden Berit Mørdre er død.

Jan Erik Hæhre

Berit Mørdre er født og oppvokst på gården Vestre Mørdre i Vestre Udnes, som yngst av sju søsken. Hun skulle bli en pioner i norsk kvinnelangrenn, med 19 NM-gull, kongepokal og gull, sølv og bronse i VM og OL.

Mandag morgen kom meldingen om at vår lokale skidronning døde tirsdag 23. august, drøyt 76 år gammel.

Stafett-gull

Berit Mørdre var en del av begrepet «Jintutten», en trio som brakte norsk kvinnelangrenn til topps i verden, i en idrett dominert av østeuropeerne. De to andre var Ingrid Aufles og Babben Enger Damon. De ble historiske da de tok Norges første OL-gull i kvinnelangrenn på OL-stafetten i Grenoble i 1968.

Da hadde de allerede markert seg med sølv i VM-stafetten i Oslo i 1966. De tok også bronse på OL-stafetten i Sapporo i 1972.

Berit Mørdre tok i tillegg individuelt sølv på 10 km i Grenoble i 1968.

Historien om Mørdre startet i bakkene hjemme på gården. I tillegg deltok hun aktivt i arbeidet på gården, og hun har fortalt i intervjuer at hun ble sterk av dette.

Fra først til sist

I 1964 ble hun imidlertid sist og nest sist i NM-øvelsene. Det var da hun viste sin viljestyrke.

- Dette finner jeg meg bare ikke i, var tanken hennes, slik hun har forklart det i intervjuene. Året etter tok hun sitt første av 19 NM-gull. I tillegg viser merittlista en rekke sølv- og bronsemedaljer, kongepokal og selvfølgelig mange gode plasseringer i store renn. Hennes siste store seier kom på 5 km i Holmenkollen i 1974.

I flere av intervjuene med den lokale skidronningen har hun pekt på at ski den gang og i dag ikke kan sammenliknes. I dag handler det mye om penger, har hun pekt på.

- Vi fikk oppleve og se mye, blant annet hvordan det virkelig var i det gamle Sovjetsamveldet, sa hun i 75-årsintervjuet i april i fjor.

Berit Mørdres rikholdige premiesamling kan ses i Amfisenteret på Årnes. Utstillingen ble åpnet av daværende idrettspresident Tove Paule i 2010.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse