FORELØPIG: Nå kommer skattemeldingen, men skattedirektør Nina Schanke Funnemark i Skatteetaten minner om at meldingen er foreløpig, og du har et ansvar for å sjekke om tallene stemmer og føre inn det som mangler.

Skatt: Seks av ti får penger tilbake

Fra tirsdag 14. mars kommer skattemeldingen som forteller deg om du får penger igjen eller må betale litt ekstra.

Sjansen for at du er en av de som får penger igjen er stor. Seks av ti nordmenn betalte litt for mye i fjor, og kan regne med å få litt ekstra til ferien. Tallene fra Skatteetaten viser at 2,9 millioner nordmenn har penger til gode.

Skattemeldingene vil bli sendt ut fortløpende fram mot 31. mars, og det er fem millioner skattemeldinger som skal sendes ut, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tekno Maskin: – 2022 ble tidenes beste år

– Alle får ikke skattemeldingen samtidig. Du får beskjed fra oss når din skattemelding er klar, sier skattedirektør Ninna Schanke Funnemark.

Ikke endelig melding

Skatteetaten minner imidlertid om at dette ikke er den endelige skattemeldingen. De henter inn 60 millioner ulike opplysninger. Likevel har du et selvstendig ansvar for å sjekke og gjøre skattemeldingen helt ferdig.

Les også
Den lille tømmerhytta ble solgt etter seks måneder: – Håper at nestemann tar godt vare på den

– Skattemeldingen er nesten ferdig, men ikke helt ferdig. Vi vet ikke alt. Det kan være feil opplysninger i skattemeldingen, og det kan være opplysninger om din økonomi du selv må føre inn, påpeker skattedirektøren. Derfor er det viktig at du sjekker at opplysningene er korrekte.

44,7 milliarder kroner

2,9 millioner nordmenn får, slik det ser ut i dag, 44,7 milliarder kroner igjen på skatten. Det er et snitt på 15 400 kroner.

900 000 nordmenn må imidlertid betale litt mer,, til sammen 27 milliarder kroner. Det er et snitt på 29 900 kroner.

Les også
Leder verdenscupen: – Det er tøft mentalt

Viktigheten av å sjekke tallene påpekes av skattedirektøren, blant annet med begrunnelse av at ting kan ha endret seg i livet ditt.

– Endringer i livet påvirker skatten din, sier hun, og peker på færre eller flere arbeidsreiser, overgang til pensjonstilværelsen og endring i lånerenter som eksempler.

Rett til fradrag

– Du kan ha rett til fradrag som ikke er forhåndsutfylt, og dette må du selv føre inn, påpeker skattedirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Derfor betyr dette maleriet så mye for Marianne: – Kommer til å overprise det hvis noen vil ha det

Hun minner om at det finnes en fradragsveileder på skatteetatens nettsider som kan være nyttig om du er usikker. Det er også andre veiledere, blant annet riktig skatt på utleie av bolig og skatt ved salg av bolig, som er opplysninger du selv må føre i skattemeldingen.

Fristen for å justere skattemeldingen er som før, 30. april. Og så vil de aller fleste få pengene sine i juni.

– Ni av ti vil få pengene innen utgangen av juni, skriver skatteetaten i pressemeldingen.