BEKYMRET: Nes-Ordfører Grete Sjøli og helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener folk som tester seg raskt når de får symptomer bør ha skryt.

– Det er ingen som kan noe for om de blir smittet

Ordfører Grete Sjøli er opprørt over tilløp til stigmatisering av personer som tester positivt på covid-19. Også helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer.

– Det er ingen som kan noe for om de blir smittet. I stedet for å henge ut folk som blir smittet, må vi heller støtte hverandre og vise omsorg for dem som blir syke, sier ordfører Grete Sjøli.

Raumnes har fått flere tips og henvendelser om at det skal ha foregått en form for «korona-mobbing» i enkelte ungdomsmiljøer.

Les også
Nå skal en ny gruppe vaksineres

Negative kommentarer

Informasjonen Raumnes sitter på etter å ha snakket med foreldre handler om at personer som følger reglene til punkt og prikke, og som tester seg ved tegn på symptomer, har opplevd å få negative kommentarer og tilbakemeldinger knyttet til egen smitte.

Kilder sier til Raumnes at den som først tester positivt i ei gruppe, risikerer å få beskyldninger mot seg. Vedkommende risikerer også å bli holdt ansvarlig for at nærkontakter må i karantene.

Les også
Flere smittetilfeller ved Runni ungdomsskole

«Here comes the korona»

Også andre steder i landet er dette er problem. Flere barn og unge i Lindesnes blir mobbet og trakassert etter å ha blitt smittet av koronavirus, forteller ordfører Even Tronstad Sagebakken til NRK.

Også barn som ikke har vært smittet har vært utsatt for korona-mobbing. Til TV 2 fortalte en pappa om at hans 13 år gamle, halvt asiatiske datter fikk slengt kommentaren «koronavirus» og «Here comes the korona» etter seg i skibakken.

Les også
Åtte nye smittetilfeller registrert i Nes

– Bør få skryt

Raumnes har vært i kontakt med Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektorat. Han sier dette om korona-mobbing:

– Vi har liten sans for at barn og unge som tester positivt får negative kommentarer fra andre. Alle kan bli smittet av covid-19 og ingen skal måtte føle skyld for det.

Les også
Oppsiktsvekkende korona-nyhet om næringslivet i Nes

Helse-toppen roser dem som følger oppfordringen om testing.

– Tvert imot bør de som tester seg få skryt for at de faktisk gjør det. Det er bare ved å teste seg ved mistanke og å følge karantenereglene at man får stanset smittespredningen. De aller fleste unge er veldig flinke til det, og det er vi veldig glade for, sier Nakstad til Raumnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Politiet roser ungdommer i Nes

– Unngå spekulasjoner

Ordfører Grete Sjøli reagerer sterkt på at unge blir utsatt for korona-mobbing.

– Det kan føre til at færre tester seg, som igjen kan øke smitten rundt oss, sier Sjøli, som oppfordrer folk til ikke å bruke tid på spekulasjoner.

– Jeg må minne om at mange som er smittet ikke har symptomer. Vi trenger ikke spekulere i hvor smitten kommer fra. Vær heller en god støtte for dem som blir syke, så tar smittesporingsteamet seg av resten.

Les også
SISTE: Korona-nedtur for Nes-barnehager

Korona-skam

Sjøli oppfordrer foreldre til å ta en alvorsprat med barna sine om temaet.

– Vi bør forklare barna våre at den slags oppførsel ikke er greit, og at det kan føre til mer smitte i samfunnet - fordi folk lar være å teste seg.

Les også
SISTE: Ny smitte ved skole

Sjøli er krystallklar:

– Ingen skal være nødt til å kjenne på skam når de tester positivt. Det å være syk er en stor nok belastning i seg selv. Det siste man trenger er ubehagelige kommentarer og forsøk på å påføre den syke skam.