GRUNN TIL Å SMILE: Siri Fossum Storhaug og datteren Mille koser seg ute i naturen. Foto: Privat

Siri (42): – Oppi all frykten og surrealistisk galskap, skjer det noe vakkert

Småbarnsmammaen Siri Fossum Storhaug mener det er viktig å lete etter lyspunkter i disse dystre korona-tider. - Det er mindre stress og lavere puls, sier hun.

Nyhetsstrømmen om dagen er full av dystre - og for noen skremmende - tall, fakta, prognoser og meninger. Det er lett å bli grepet av tungsinn, pessimisme og en følelse av at dommedag er nær.

Les også
13 tips: Slik prater du med barna om korona

I slike tider er det ekstra viktig å lete etter lyspunkter. Det mener i hvert fall trebarnsmammaen Siri Fossum Storhaug på Auli.

GØY LEK: Det er spennende når mamma Siri sitter under sklia og leker troll. Foto: Privat

Bruker skogen

42-åringen sitter under sklia på en tom lekeplass på Auli, og er troll for sin tre år gamle datter Mille.

Les også
En hyllest til alle lærerne

– Vi må jo tross alt finne på noen uteaktiviteter i disse tider, noe vi faktisk har blitt mye flinkere til. Skogen har blitt brukt flittig i det siste, sier Siri, mens Mille rutsjer ned sklia i rasende fart.

– Nyte alt det fine

Humøret er upåklagelig. Det gjør godt for både store og små å trekke frisk luft, etter mange dager med mye innesitting.

– Det er deilig å komme seg ut, få en smak av sol, og å kjenne på at våren er i emning. Vi må nyte alt det fine som er rundt oss, oppfordrer Siri.

Indre stress

Nesbuer flest har de siste dagene fått livet snudd på hodet. Barnehager og skoler er stengt. Butikker lukker dørene. Gatene er glisne.

Det er unntakstilstand, og det merkes på kropp og sjel. Siri liker transformasjonen fra det travle og hastige, til mer ro og stillhet.

Les også
Dette handler vi i korona-krisa: – Det er litt for mor også!

– Mens jeg sitter her, halvveis under en sklie og nyter en fantastisk utsikt med blå himmel og sol, kjenner jeg plutselig at noe mangler.

– Det som mangler er et indre stress, som ellers alltid - uansett hvor god tid jeg egentlig har - er tilstede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foto: Privat

– Og da slår det meg at det er hele verden som har fått lavere puls. Jeg kjenner det faktisk her jeg sitter, at oppi all frykten og surrealistisk galskap, skjer det noe vakkert.

– Alvorlig

Auli-kvinnen er tydelig på at korona-situasjonen er alvorlig, og hun henstiller folk om å ta forholdsregler og å gjøre det de blir bedt om.

– Jeg mener selvfølgelig ikke at man skal ta lett på det som skjer. Det er utrolig alvorlig og det understreker jeg.

Bra for klimaet

For Siris del handler det om perspektiv. Om å åpne opp for at det i kjølvannet av korona-krisa også kan komme noe positivt.

Les også
Koser seg med kaker som aldri før

– Det er også noe lyst og vakkert med det som nå skjer. Se for eksempel på bildene fra Kina, der CO2-nivåene er redusert, slik at himmelen nå faktisk er blå. I kanalen i Venezia svømmer plutselig fisk og delfiner, påpeker Siri.

Les også
Krise ved apotekene

Hun har støtte i forskning. VG skrev tidligere denne uken at både Kina og Italia har sett en utslippsreduksjon på hele 30 prosent. I Kina alene kan det i løpet av året føre til mellom 50- og 100 000 unngåtte dødsfall.

Omtanke og godhet

Siri liker også at krisa ser ut til å få frem mye godt oss mennesker imellom.

– De aller fleste mennesker viser hverandre en omtanke, godhet og nestekjærlighet som jeg flere ganger har fryktet er borte i oss. Det er fint å se.

Les også
Nesbu (47) lever i isolasjon: - Tror jeg har korona

– Selv om alt som nå skjer er veldig skremmende og alvorlig, så tror jeg verden som helhet vil lære noe av det og komme ut på den andre siden som bedre mennesker.

– Det er i hvert fall mitt håp!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Redusert tilbud i kollektivtrafikken fra mandag

5 lyspunkter

Siri er ikke alene om å ville lete etter lyspunkter i en krevende tid. Lege og youtuber Wasim Zahid ramser i VG opp fem punkter som gir håp:

1. Du kan gjøre en forskjell.

– Det vi vet er at god hånd-og hostehygiene og karantene-regler er tiltak som fungerer. Det betyr at dette ikke er en håpløs situasjon, snarere tvert imot. Alle kan gjøre noe for å styre denne epidemien, sier Zahid til VG.

Foto: NTB Scanpix

2. Covid-19 er et svakt virus

– Dette corona-viruset er hva vi kaller et «svakt virus». Vi kaller det også et «envelope virus» (konvoluttvirus). Det er fordi det er omgitt av en tynn membran som er lett å ødelegge med såpe og vann, eller sprit. Til sammenligning er for eksempel norovirus, som forårsaker oppkast og diaré langt vanskeligere å bli kvitt.

Les også
Et barn er sykt – stenger barnehagen for alle

3. Vi kan lære av andre land

– Det er mange land som ligger ukesvis foran oss i bekjempelsen av epidemien, som Kina, Taiwan og Italia. Vi kan lære av tiltakene de har iverksatt.

4. Vitenskapen fungerer

– Stol på vitenskapen! Vitenskapsfolk jobber på spreng for å komme opp med en løsning, sier Zahid.

Les også
Tiril og Lotta har det bra på Lillehammer

5. Ikke like farlig for barn

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi får ny kunnskap hele tiden, men tall tyder på at barn ikke får alvorlig sykdom. De vil sannsynligvis bli smittet, men ikke bli like dårlige sammenlignet med andre grupper, sier Zahid til VG.