Foto: NTB Scanpix

Se skrekk-tallene: Ledigheten skyter i været i Nes

Korona-krisa rammer nesbuer knallhardt. 971 av oss har de siste 14 dagene blitt arbeidsledige. - Jeg frykter det bare vil øke, sier ordføreren.

Tirsdag offentliggjorde NAV nye ledighetstall. De viser at korona-krisa treffer midt i hjertet av nærings- og arbeidslivet i Nes.

De siste 14 dagene har ledigheten skutt i været i et tempo det er vanskelig å finne historiske paralleller til.

Les også
Butikker stenger - Vinmonopolet øker salget

Hør bare her: Så sent som 10. mars var det registrert 283 helt ledige i Nes. I dag, to uker senere, er tallet oppe i 1254.

I prosent av andelen av arbeidsstyrken, har ledigheten økt fra 2,4, til 10,8 prosent.

Jobber på spreng

NAV-leder i Nes, Merete Von der Fehr, har ikke sett maken.

– Dette er en alvorlig og krevende situasjon. Vi har ikke opplevd lignende. Regjeringen utarbeider nye tiltak for næringslivet, og NAV jobber på spreng for å tilpasse sin teknologi til nye endringer i regelverket, sier hun til Raumnes.

ALVORLIG: NAV-leder i Nes, Merete Von der Fehr, er bekymret. Foto: Trond Rasmussen

NAV-sjefen oppfordrer ledige til å se nye muligheter.

– Det er flere måter å bistå arbeidsgivere og permitterte på. Selv om flere bransjer må permittere, er det andre som trenger arbeidskraft. Det er viktig at de arbeidssøkende registrerer sine CV-er på arbeidsplassen.no, slik at de kan matches opp mot arbeidsgivere som søker etter arbeidskraft.

Les også
Politiske vedtak i koronatider

– De som permitteres, eller blir arbeidsledige, har heldigvis et sikkerhetsnett gjennom dagpenger, i påvente av å komme tilbake til opprinnelig arbeidsgiver eller nytt arbeid, når situasjonen går tilbake til normalen, minner Von der Fehr om.

FRYKTER DET BLIR VERRE: Ordfører Grete sjøli. Foto: Trond Rasmussen

– Triste tall

Også ordfører Grete Sjøli konstaterer at utviklingen er skremmende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en annen alvorlig konsekvens av det som viruset bringer med seg. Det er ikke overraskende, gitt opplysningene som har kommet om permitteringer og stenging av bedrifter og butikker. Jeg håper dette ikke blir langvarig. Det er triste tall, men jeg frykter de bare vil øke i dagene som kommer, sier Sjøli til Raumnes.

Les også
Mange vil bidra i helsetjenesten

Flere permitterte

41 481 personer er nå registrert som helt ledige i region Øst-Viken. Det utgjør 11 prosent av arbeidsstyrken. Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden andre verdenskrig.

Hovedårsaken til økningen er flere permitterte.

ØKT LEDIGHET: Steinar Hansen, direktør i NAV Øst-Viken. Foto: Pressefoto
Les også
Anita stenger: – Ingen vits i å sitte timesvis alene i butikken

- Flere av de som nå blir permittert eller blir ledige, kan ha kvalifikasjoner som er etterspurt i helsevesenet eller andre kritiske samfunnssektorer. Jeg vil oppfordre både arbeidsgivere, arbeidsledige og permitterte til å bruke nav.no og arbeidsplassen.no for å registrere seg og legge inn CVen sin, sier direktør i NAV Øst-Viken, Steinar Hansen.