Se 17. mai-talen fra Vormsund ungdomsskole

Elevrådsleder Natalie Kehlet fra Vormsund ungdomsskole holder 17. mai-talen fra elevene ved Vormsund ungdomsskole.

Får du ikke opp videoen i bildet over, klikk her for å se videoen.

Les hele talen her

Gratulerer med dagen alle sammen. I dag er en dag der vi skulle feiret den dyrebare friheten våre forfedre kjempet for og grunnloven vår, slik vi lenge har gjort. Vi skulle spist pølser og annen mat til den store gullmedalje, og is til vi rulla. Vi skulle samles på skolene og møte resten av bygda. Vi skulle sett på russetog i gatene på Årnes, og på de mange festkledde menneskene. Vi skulle rett og slett feire dagen vår sammen. Men i år blir det ikke sånn. I år er det annerledes.

Det blir ingen samling på skolene der barna løper rundt, eller russetog der russen får vist at de er ferdig med 13-års skolegang, noe mange kanskje forbinder med 17. mai. Men, én ting vil forbli det samme, pandemi eller ikke, og det er hvorfor vi feirer den dagen her, akkurat som det vi har gjort siden 1836 ble stiftet som nasjonaldag. -Vi feirer demokratiet vårt, selvstendigheten vi har fått og rettighetene våre. Tre ting som betyr mye for Norge. Derfor er det viktig at vi gjør det beste ut av nasjonaldagen vår, selv om omstendighetene har vært noe usedvanlige i det siste.

Disse usedvanlige omstendighetene har for oss unge medført at flere sosiale arrangementer har blitt avlyst, og at vi ikke lenger har kunnet se vennene våre hver dag. Fritidsaktivitetene til mange har også blitt satt på vent, og det samme med en vanlig hverdag. Det er derfor jeg mener ungdommen fortjener en ekstra shout-out i den talen her. For for oss har ikke denne pandemien betydd at hytta plutselig ikke kunne brukes i påsken. Det har betydd at vi har mistet tid med de vi mest vil være med. Tid som aldri kommer tilbake. For vi ble plutselig nødt til å være enda mer tilpasningsdyktige og omsorgsfulle, selv om det gikk på bekostning av det vi helst ville og skulle brukt denne tiden på.

Og det at mange av oss ungdommer har stått på og gjort vår del av denne felles dugnaden, gjør meg stolt. Det viser nettopp det nasjonaldagen handler om, i tillegg til å feire grunnloven; nemlig samhold.

Og også i år skal vi holde sammen når vi feirer nasjonaldagen vår. For det er jo bare passende at vi bruker denne dagen til å feire innsatsen vi alle har gitt de siste to månedene, i tillegg til å feire grunnloven. Den blir kanskje ikke feiret fysisk sammen, som vi er vant til, men vi er alle sammen om å feire denne dagen på en ansvarlig og trygg måte, noe vi kun kan gjøre sammen.

Så til slutt vil jeg ønske dere alle en kjempefin og trygg 17. mai, og igjen; gratulerer så mye med dagen.