Se 17. mai-talen fra Runni ungdomsskole

Betlhem Tesfalem og Kristian Gjestad fra elevrådet på Runni ungdomsskole 17. mai-talen fra elevene ved Runni ungdomsskole.

Får du ikke opp videoen i bildet over, klikk her for å se videoen.

Her kan du lese hele talen fra elevrådsrepresentantene:

Gratulerer med grunnlovsdagen. Dette er en tradisjonell dag, men i år blir den litt uvanlig. Kovid-19 situasjonen har gjort at alle nordmenn må følge brutale tiltak som vi ikke har sett maken til, siden krigen som sluttet for 75 år siden. Situasjonene er forskjellige men begge satt det Norske samfunnet på prøve, og vi måtte stå sammen for å løse det. Og på hvilken anledning passer ikke samspill bedre enn, enn på 17 mai. Vi må ta vare på hverandre og hjelpe hverandre. Men vi må ikke glemme å spise is. For oss er dette kanskje en «once in a lifetime» erfaring, men vi må ikke glemme å kose oss.

Noen av oss har kanskje mistet et familiemedlem. Andre har kanskje mistet jobben sin. Noen har mistet russetiden sin og noen har mistet tålmodigheten sin. Vi kan ikke sammenligne dette, fordi konsekvensene er veldig forskjellige. Men det som er felles er det vi får ut koronakrisen. Vi får masse ny kunnskap og masse ny erfaring.

Det vil si:

Vi som i Runni Ungdomsskole,

Vi som i Nes Kommune,

Vi som i Norge,

Og vi som i et omfattende verdenssamfunn.

Vi lærer av situasjonen. Vi lærer om smittevern, vi lærer om globaliseringens konsekvenser og vi lærer om sosiale avstander. Vi lærer for oss selv og vi lærer som et samfunn. Og når den neste globale pandemien kommer, så skal vi være 10 ganger så klare, for å redde 100 ganger så mange liv. Men vi håper at det ikke skjer før om 1000 år.

For oss ungdommer er dette en helt spesiell tid. Vi er mindre utsatt for å bli alvorlig syke, men vi må fremdeles holde oss inne som alle andre. Ungdomstiden er også spesiell fordi den aldri kommer tilbake. Som bent høye sa i en av talene hans «hytta den ligger jo der heilt i ro og venter på deg. Og kontoret på jobben er omtrent akkurat sånn som det var når du forlot det. Sånn er det ikke når du er ung. Det er ikke mulig å vende tilbake igjen til sommeren da du var 17 og russetia kan ikke spilles i repeat» Til tross for den både nye og vanskelige situasjonen, ser det ut til at mangfoldet av oss barn og unge klarer å ta hensyn og vise respekt. Og det er her det kjente utrykket kommer inn: Først når krisen kommer, får man se det beste i hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi snakket i sted om lærdommen vi tar med oss ut av krisen. Men for oss skoleelever, må læringen foregå, også under krisen. Vi her på Runni har hvert heldige med dyktige lærere som kom tidlig med ett godt opplegg, og som naila tilbakekomsten til skolen. Lærerne har stått på og gjort sitt beste med å støtte oss; både mentalt og faglig. Vi har til og med kunne ringe sosiallærer på telefon hvis vi trenger noen å snakke med. Dette syntes vi er et både bra og viktig tilbud, ettersom at noen rett og slett ikke har det så bra hjemme, og at det er krise og måtte tilbringe hele dager sammen med dem.

Nå som det er 17. mai, og vi egentlig vil klemme alle gratulerer med dagen, må vi finne andre løsninger. Vi kan gi en liten fot hilsen, eller bukke pent. Det er også hyggelig om vi gir en ekstra takk og gratulerer til de som gjør en ekstra innsats for samfunnet. Det er innsatsens deres som gjør at vi kan samles mere enn 5 personer til 17. mai grilling, og det er de som sørger for at situasjonen bedrer seg, sakte men sikkert.

Dette er en stor dugnad. En frivillig men nødvendig dugnad. En dugnad som redder liv for noen og samtidig kjeder andre til døde. Vi må alle være takknemlige for dugnaden og alle som er med. Både dere som gjør en ekstra jobb, men også dere som gjør INGEN TING, for i denne sammenhengen er INGEN TING det rette for mangfoldet.

Men i dag er det 17. mai. Prøv å legge bekymringene på hylla og kos deg. Men kos deg på en måte som ikke utgjør en unødvendig risiko for verken deg selv eller andre. Selv om dagen blir uvanlig, så har vi en historie og mye kunnskap vi kan dra ut av den. Gratulerer med dagen, og hold dere friske.