Se 17. mai-talen fra Neskollen skole

Elevrådsstyret ved Neskollen skole holder elevenes 17. mai-tale.

Elnaz Hemat, Norah Hepsø, Amund Eriksen er 7. klasse-elevene som holder talen fra elevene.

Får du ikke opp videoen i bildet over, klikk her for å se videoen.

Her kan du lese talen til elevrådsstyret

Gratulerer med dagen alle sammen! Vi i elevrådsstyret på Neskollen skole har fått det ærefulle oppdraget å holde 17.mai-talen på skolen vår i år. Vi er Elnaz Hemat, Norah Hepsø og Amund Eriksen, alle elever på 7.trinn.

Dette er en spesiell nasjonaldag. Kanskje den mest spesielle nasjonaldagen vi kommer til å oppleve. I dag skulle vi egentlig ha stått på en scene på banen og sett ut over flere hundre feststemte barn og voksne som hadde kommet for å feire 17.mai på Neskollen skole. Sånn ble det ikke i år, men vi håper at dere som hører på oss har det fint der dere er og at vi klarer å gi dere god stemning allikevel. Vi håper også at dere i løpet av dagen kan vifte med flagget, spise pølser og is og glede dere sammen med venner og familie.

Det er veldig synd at de ikke blir noe stort 17. Mai-tog i år og vi tror at Henrik Wergeland hadde vært veldig lei seg hvis han visste at ingen barn kunne gå i tog. Henrik Wergeland var svært opptatt av 17. mai, og at denne dagen skulle være en dag for både barn og voksne. Han var faktisk den første som holdt en offisiell 17. mai tale. Så vi håper at dere alle klarer å lage et lite tog, ta med flagg og rope høyt HURRA!

17.mai er dagen vi skal kjenne glede over å bo i et land som er trygt og godt, og hvor vi har sterk tradisjon for å ta vare på hverandre. Det har de siste to månedene vist at vi klarer sammen. De strenge tiltakene for å begrense smitte har vært av hensyn til de menneskene som absolutt ikke burde bli smittet. Vi har tatt hensyn til hverandre! At vi bor i et demokratisk og selvstendig land der menneskerettighetene står sterkt, kan vi takke de 112 Eidsvoll-mennene fra 1814 for. De la grunnlaget for den Grunnloven vi har i dag og som vi kan være stolte av. Vi lever i dag i et land der vi har frie valg, talefrihet og likestilling. Dette må vi være stolte av, for det er ikke alle menn esker som har det sånn i alle land.

Mange mennesker lever i dag i land der det er krig, sult og mangel på de mest grunnleggende tingene i livet. Derfor må vi være veldig takknemlige, for på tross av noen praktiske utfordringer nå, har vi det bra. Vi må trøste oss med ordene som mange barn har brukt den siste tiden: “Det blir bra”. De ordene tror vi også kanskje at barn i Norge brukte i årene 1940-1945. Det var forrige gang skolene i Norge var stengt. Da elevene kom på skolen den morgenen krigen startet, altså 9. april 1940, var alt kaos der og de ble sendt hjem nesten med en gang. Når de hadde kommet hjem fikk de vite at tyskerne hadde tatt over skolene deres for å bruke de som husvære for soldatene og andre militære formål. De visste ikke da at dette var starten på fem år med dårlig undervisning, lite skoleutstyr og trange steder å være. Å feire 17.mai var strengt forbudt. Man mistet friheten til å bestemme selv!

For oss som snart er 13 år, har skolen vært stengt i 2 måneder. Det har vært en rar periode, men også en tid der vi har hatt tid til å tenke over at skolen er mer enn et sted å gjøre oppgaver. Vi trodde aldri at vi skulle si at vi kom til å savne skolen, men det gjør vi! Vi har savnet å treffe andre, snakke med de andre i klassen, diskutere med de voksne, spille fotball og snakke med venner fra andre klasser også.

Vi har savnet fellesskapet, det å gjøre ting sammen. Så vi er veldig glade for at skolen nå er åpen for alle igjen, og vi gleder oss til å være der sammen.

De strenge tiltakene i Norge ble innført først å fremst for å beskytte de som av en eller annen grunn er utsatt, og det syntes vi funka ganske bra! Vi vil takke alle som har vært med på denne dugnaden, og alle som har holdt seg hjemme for å holde de andre trygge. Dugnaden er ikke helt over enda, men vi er på god vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om vi ikke skal være sammen på skolen og gå i tog, leke og spise god mat, kan vi fortsatt gjøre 17.mai 2020 til en fin dag. Vi kan være med venner og familie innenfor de reglene som gjelder, og det er vi glade for. Vi har lært oss å sortere ut det som er mest viktig for oss, og da kan vi alle ha en fin feiring og en fin tid framover.

GRATULERER MED DAGEN ALLE SAMMEN!