STORT ALDERSSPENN: Bak fra venstre: Erik Bach – Nes sykehjem, Ellinor J. Haugen – Nes sykehjem og Per Håkon Sydtangen – Årnes kulturbarnehage. Foran fra venstre: Mikkel og Charlotte, Tian og Torodd, og Mona K. Åsberg – Familiens hus. Foto: Nes Sykehjem

Sangmøte mellom generasjoner

Aldersspennet var på over 100 år da den aller første generasjonssang-kafeen ble arrangert på Nes Sykehjem.

Sist torsdag arrangerte Årnes kulturbarnehage og Åpen barnehage på Familiens hus sin første sangkafé. Med et aldersspenn på over 100 år ble det en sammensatt, men livlig gjeng som møttes til matpakke-prat, lek, frukt, kaffe, saft og allsang.

Årnes kulturbarnehage besøker sykehjemmet jevnlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gull verdt

– Vi er ikke på Nes sykehjem for å underholde, men for å synge sammen. Disse møtene er gode arenaer for å utveksle kunnskap og erfaringer på tvers av aldre, sier Marte Aune Palmesen, styrer i Årnes kulturbarnehage.

Ved å gi barn og eldre mulighet til å bli kjent med hverandre, kan dette skape forståelse og varme vennskap på tvers av alderen.

– Det er ikke alle barn som er så heldige å ha besteforeldre i nærheten. Det å få til slike møter er gull verdt for alle parter, sier Marte.

– For oss er møte mellom generasjoner viktig. Vi ser gleden som beboerne viser i samhandling med barna, sier Ellinor Johansen Haugen, aktivitør på Nes Sykehjem.

Hun konstaterer at barn skaper liv og røre på sykehjemmet, og at det å kunne synge sammen på tvers av generasjoner, er en fin aktivitet.

– De tradisjonelle barnesangene som vi sang har overlevd gjennom flere generasjoner og er derfor gjenkjennbare om du er 4 eller 104, sier hun.

KUL i barnehagen

«KUL i barnehagen» er et pilotprosjekt som jobber for å få kulturen ut til alle innbyggere i Nes. I første omgang er det Nes kulturskole, Åpen barnehage og Årnes kulturbarnehage som deltar.

– Kultur er ikke for noen få utvalgte, den er for alle. Vi ønsker å skape bruer som gir alle aldersgrupper gode opplevelser i et kulturelt fellesskap, sier Marte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som en del av KUL-prosjektet med fokus på samskaping, betegnes generasjonssang-kafeen som et tydelig eksempel på at de får til aktiviteter og tilbud på tvers, der gode opplevelser er i fokus.

HÅND I HÅND: Unge og eldre samlet seg til generasjonssang på Nes Sykehjem. Foto: Nes Sykehjem

– Sang gir glede i alle aldre. Samtidig gir den sosiale stunden med smil, prat og møter mellom generasjoner godt påfyll i hverdagen. Vi gleder oss allerede til neste gang! fastslår Mona K. Åsberg, avdelingsleder i Familiens hus Åpen barnehage.

De satser på at generasjonssang er kommet for å bli på Nes sykehjem.

– Årnes kulturbarnehage skal fortsette å besøke oss jevnlig ute i avdelingene. Vi har gjort oss erfaringer og fått mange positive tilbakemeldinger etter den første kafeen, sier avdelingslederen.

Erfaringene tas med videre til neste kafé.

– Beboerne syns det var et fint tiltak og de satte pris på å tilbringe formiddagen i fellesskap og å synge sammen med barna, sier Ellinor.

Denne artikkelen er basert på et referat vi har fått fra Nes Sykehjem.