Raumnes

Nyheter

Rune lagde pappmodell av ungdomsskolen

Rune lagde pappmodell av ungdomsskolen

Mens de andre elevene stort sett var drittlei ungdomsskolen, ble Rune Gullikstad så fascinert av arkitekturen at han som 14-åring lagde sin egen pappmodell av Vormsund ungdomsskole. I dag er han tilbake på skolen som vaktmester.

– De fleste var drittlei skolen, men jeg ble så fascinert av arkitekturen. Mens de andre fant på andre ting satt jeg hjemme og lagde modell av ungdomsskolen, forteller Rune Gullikstad.
Rune er født og oppvokst i Fenstad og begynte på Vormsund ungdomsskole som 13-åring i 1970. Skolen var da seks år gammel, og mens Rune var elev fikk han øynene mer og mer opp for den særegne arkitekturen tegnet av Paul Cappelen og Torbjørn Rødal. 

Tatt av vaskefilla

Rune har bygget flere modeller av ungdomsskolen, men alle ble imidlertid ikke like solide. 
– Den første modellen bygde jeg av fyrstikker. Jeg syklet nedover til skolen med tråsykkel og et Instamatic-kamera og tok tre bilder å se etter. Jeg hadde et bilde fra siden, et forfra og et bakfra, i tillegg til noen ark med millimeter-papir, forteller Rune. 
Den første modellen ble møysommelig laget på øyemål hjemme på gutterommet. 
– Siden vi var flere søsken som delte rom ble modellen satt under senga. Når moren min kom for å ta lørdagsvasken vraket hun modellen med skurefilla, forteller Rune, som dermed bestemte seg for å gå grundigere til verks og bygge en ny modell av sterkere materialer. 

Papp og lær

Deretter begynte Rune å lage en ny modell, denne gang i tynn pappkartong malt med vannfarger. Søylene under taket på baksiden er laget av knappenåler, og utfordringen kom da han skulle bygge den buede veggen på framsiden av skolen. 
– Løsningen ble en tykk lærlapp av det samme materialet som vi brukte til knivslirer, forteller Rune, som gikk nøye til verks. 
Han lagde også en fyrstikk-modell som ble solgt. 

Modell VUS
– Den ene modellen ble solgt til en klassekameraet for fem kroner, og jeg tror han har den fortsatt, sier Rune. 

En stor modell

Det siste året Rune var elev ved Vormsund ungdomsskole kom ideen om en enda større modell. 1. oktober 1972 begynte byggingen, denne gang av finer, ispinner, papp og huntonitt. 
– Med jula imellom tok det fire måneder til modellen sto ferdig, forteller Rune, som bygde en modell på 70 ganger 60 centimeter, som veier rundt ti kilo. Modellen sto klar 31. januar 1973. 

Stor modell

– Utfordringen var å få det så likt som mulig uten tegninger, og at antall vinduer og detaljer stemmer, forteller Rune, som studerte skolebygget mens han var på skolen, og lagde modellen hjemme. 
– Langsidene kom først, og deretter begynte jeg å bygge borggården uten å ha noe å gå etter, sier Rune, som forteller at høydeforskjellen på borggården og baksiden av skolen ble en utfordring.

Fire måneder

– Modellen ble laget på soverommet med begrenset verktøy og lite belysning. Jeg hadde kun kniv og ei avbitertang, minnes Rune, som måtte bruke kreativiteten for å tak i materialer til alle detaljene. 

Rune har seks timer med historiske Super 8-opptak fra 1970-tallet og framover

Ble lagt merke til

Rune forteller at modellene har fått mye oppmerksomhet.
– Det har vært mye respons og besøk av både jevnaldrende og voksne. Mange har lagt merke til dem, forteller Rune, som ved en anledning hadde med seg modellene og viste den til davrende rektor Hans Vonheim. 

Kreativt


Etter at den store modellen var ferdig ble den stående i mange år, og i likhet med skolebygget ble modellen preget av tidens tann, og et vedlikeholdsbehov meldte seg.
– Modellen sto åpent i mange år og ble etter hvert støvete og stygg. Tidlig på 1980-tallet tok jeg fatt på restaureringen av modellen, som ble malt på nytt med vannfast maling. Samtidig bygde jeg et pleksi-glass-monter, forteller Rune, som nå har modellen stående i stua. 
I forbindelse med at ungdomsskolen nå skal bygges om synes han det er moro å ta fram modellene igjen. 

Ble vaktmester

Da Rune gikk ut fra Vormsund ungdomsskole i 1973 og videre til yrkesskolen på Nes videregående, var han den gang uvitende om at han mange år senere skulle vende tilbake og få ungdomsskolen som arbeidsplass.

Vaktmesterkontoret

– Jeg har jobbet her som vaktmester de fire siste årene etter at vi ga oss i Neshallen, i tillegg til at jeg er vaktmester på skolen i Fenstad, forteller Rune, som dermed fikk bli enda mer kjent med Vormsund ungdomsskole.

Et solid bygg

Førstkommende mandag tar entreprenøren Ruta AS over det 54 år gamle skolebygget, og da starter byggingen av den nye ungdomsskolen som skal stå klar i november 2020. Den gamle skolen skal bygges om, i tillegg til at det skal bygges en helt ny del på baksiden. Midtdelen av dagens skole med gymsal og svømmehall skal rives, mens østre og vestre fløy skal bevares.

– Det kommer til å bli litt rart, samtidig må det bare bli sånn. Det er bra at de bevarer bygget. Det er et solid bygg som tåler en støyt, sier Rune, som etter å ha vært både elev og vaktmester kjenner Vormsund ungdomsskole bedre enn de aller fleste.

Vormsund ungdomsskole

De siste ukene har han deltatt aktivt i oppryddingen og flytteprosessen til den midlertidige skolen på Opaker, samtidig som han har tatt en del bilder og dokumentert historien til skolen.

– Det er bra at de bevarer noe av arkitekturen, men endringer må til for å møte dagens krav, sier Rune, som også har funnet byggetegningene til den gamle skolen.

Han utelukker ikke muligheten for å bygge en ny modell, etter at den nye skolen står klar i 2020.

– Det hadde vært moro å lagd en ny modell av skolen med LED-lys i vinduene, alternativet er å bygge på modellen jeg har, sier Rune, som også har kommet over gamle bilder fra byggeprosessen av ungdomsskolen tatt i perioden 1963 til 1965.

Byggestart

Skolen tar form

Fra byggeperioden

tommy@raumnes.no