RØA-MASTA: Denne mobilmasta som er satt opp langs Bekkelagsvegen fôrer nå Røa-innbyggerne med mobilsignaler. Grunneier Henrik Eriksen (innfelt) er fornøyd. Foto: John Arne Paulsen

Røa-masta på plass: – Vi er veldig fornøyde

Det første store bredbåndprosjektet i Nes, som har involvert områdene Østgård, Togstad, Bodding og Røa, er endelig ferdig gjennomført.

Etter at Røa-masta kom opp langs Bekkelagsvegen i høst er prosjektet som var myntet på en avtale mellom Telenor og Nes kommune i januar 2019, endelig gjennomført.

De fire områdene Togstad, Bodding, Røa og Østgård ble pekt ut gjennom en innbyggerundersøkelse i 2016, basert blant annet på de berømte Nkom-midlene som kommunen fikk tildelt i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DETTE ER BREDBÅND

FAKTA:

Bredbånd betyr kablede eller trådløse forbindelser med mulighet til rask overføring av store mengder data. De vanligste formene for bredbånd er fiber, kabel-TV og mobilt bredbånd.

Kilde: Nes kommune

Mobilmasta som skulle fôre Røa-innbyggerne med høyhastighetssignaler var opprinnelig planlagt oppsatt i Tesiåsen, men disse planene ble endret. I stedet inngikk Telenor en avtale med grunneier Henrik Eriksen i juni 2021. Til innbyggernes store frustrasjon tok det lang tid for Telenor å få masta på plass, men i høst ble den reist, drøye to år etter det som opprinnelig var planlagt.

Les også
Brøytemannskapene står klare: – Kjør etter forholdene

Ut av blindsonen

– Masta er i drift og vi er veldig fornøyde. Telefonsignalene her har i hvert fall blitt veldig mye bedre, konstaterer Eriksen.

Områdene Røa og Aurbergmoen har ligget i "blindsonen" helt fram til denne Røa-masta kom opp. Innbyggerne slet med svært begrensede telesignaler. Med denne nye masta på plass anser Telenor også Røa-prosjektet som gjennomført.

36 METER HØY: Mobilmasta langs Bekkelagsvegen vest for Vorma er 36 meter høy og videreformidler signaler over tretoppene. Foto: John Arne Paulsen

Det er fortsatt områder i Nes med dårlig dekning. I månedsskiftet november/desember gikk ordfører Grete Sjøli ut med en oppfordring til nesbuene om å komme med innspill til foreslått bredbåndstrategi framover.

2023 - 2028

Hensikten med bredbåndstrategien er å belyse hvilke roller og virkemidler Nes kommune har når det gjelder utbygging av bredbånd. Dokumentet skal gi et grunnlag godt nok til fastsetting av strategier for hvordan kommunen kan jobbe slik at nesbuene får et best mulig bredbåndstilbud.

Les også
Får meldinger om elger som oppfører seg rart

Ansvaret for utarbeidelse av en bredbåndstrategi for Nes kommune er tillagt en administrativ arbeidsgruppe. Framdriften ble forsinket på grunn av pandemien, men nå kommer man stadig nærmere at en bredbåndstrategi for Nes for perioden 2023 – 2028 skal kunne vedtas politisk.

Elin Brede Kristiansen, kommunikasjonssjef i Nes kommune, forteller at saken etter nåværende framdriftsplan skal fremmes for sluttbehandling til møteserien som er i mars/april.