Jens Chr. Næss tok med seg publikum på en engasjerende vandring gjennom historien. 	Begge
Jens Chr. Næss tok med seg publikum på en engasjerende vandring gjennom historien. Begge Foto: Heidi Wexels Riser

Rikt illustrert historietime i biblioteket

Lurer du på hvordan det så ut der du bor for tusenvis av år siden. Forfatter Jens Chr. Næss har skrevet en bok som prøver å gi svar på nettopp det.

– For lenge, lenge siden hadde ikke dette stedet noe navn, slik begynner boka «Et sted i tusenvis av år» av Jan Chr. Næss.

Oppdiktet sted

Lørdag tok han og illustratør Jens Kristensen med seg de frammøtte i Nes bibliotek til dette stedet, som de har diktet opp og kalt Kristiansvik.

Det er i dag en by med hus og gater, skoler, togspor, båthavn og parker. Byen ligger i en dal, ved en elv som renner ut i havet.

– Dalen har vært her i tusenvis av år, men det har ikke Kristiansvik, fortalte Næss, før han tok med seg publikum tilbake til istiden.

Publikums tanker

Så lot han publikum komme med sine tanker til Kristensens flotte illustrasjoner som tar leseren med på en vandring gjennom hva som skjer i denne dalen fra istiden helt fram til nåtiden.

Illustratør Jens Kristensen tegner her en mamut, eller elefant med pels som han også kalte denne skapningen med tre meter lange hoggtenner.
Illustratør Jens Kristensen tegner her en mamut, eller elefant med pels som han også kalte denne skapningen med tre meter lange hoggtenner.

Engasjementet var stort og forfatteren oppdaget også nye ting i illustrasjonene sammen med barna.

Faglitteratur for barn

Publikum ble tatt med tilbake til steinalderen, bronsealderen, jernalderen, vikingtiden, middelalderen, dansketiden, den industrielle revolusjon og helt fram til hvordan det ser ut i Kristiansvik i dag.

Denne vandringen gjennom historien er ett av flere arrangement som har fokus på faglitteratur for barn. Arrangementsrekken har fått navnet «Aha! Fakta på lørdag» og er støttet av Bokåret 2019. Totalt har Nes bibliotek fått 60 000 kroner.

heidi@raumnes.no