DREIEOPPGAVE: Rikard Janson, her er i gang med dreieoppgaven under Skole-NM, har som mål å bli motormekaniker. Foto: Privat

Rikard tok andreplass i skole-NM: – Målet er å bli motormekaniker

En gammel båtmotor vekket motorinteressen til Rikard Janson. Ni år senere tok han sølvmedalje i skole-NM, og målet er å bli motormekaniker.

– Jeg var ni år gammel og fikset en gammel totakts båtmotor. Jeg fikk den ikke i gang, men den begynte å svive og surre litt rundt. Interessen begynte nok der, forteller Rikard Janson (18) fra Haga.

Dermed var interessen for motor, mekanikk og teknologi et faktum. Nå går Rikard andreåret Teknologi- og industrifag på Sørumsand vgs.

– Målet er å bli motormekaniker, og jeg har praksisplass hos Frydenbø Industri i tillegg til en sommerjobb hos Søgård Maskin, forteller Janson.

Rikard er sikker på at motormekaniker er et fag som ikke blir borte med det første, til tross for at biler og motorparker elektrifiseres.

– Dieselaggregat må alltid finnes, noe må fungere hvis alt annet klapper sammen, forteller Janson.

Les også
Krabbehotellet på Herbergåsen gir Eva og Calvin gode inntekter

Kvalifiserte seg til NM

Rikard har ikke sitt eget verksted, men han får drive så mye han vil i kjelleren til farfar. Her reparerer han båtmotorer, gressklipper-traktorer og annet som trenger reparasjon og vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en betongkjeller som er kald om sommeren og varm om vinteren, men den holder jevn temperatur, forteller Rikard, som for tiden holder på å gjøre i stand båten til sesongen.

Nylig var Rikard og en kamerat på campingtur innover Finholtskogen med gamle traktorklippere og små hjemmelagde campingvogner. Da mulighetene for å melde seg på skole-NM i industrimekanikk dukket opp, var ikke Rikard sen om å melde seg på.

– Først var det fylkesmesterskap hvor jeg kvalifiserte meg videre, forteller Janson, som deretter havnet i skole-NM innen sveisefaget og industrimekanikerfaget.

– Vi fikk forskjellige oppgaver med avsatt tid, og det gikk bedre enn forventet, forteller Janson.

Sølvmedalje

Oppgavene i skole-NM gikk blant annet ut på å dreie en bolt og sveise en brakett. Deretter skulle gjengene måles og delene skrus sammen med riktig moment.

– Siden det måtte skje litt fort ble den ene delen litt for kort, og derfor havnet jeg nok på andreplass, forteller Janson, som er godt fornøyd med sølvmedaljen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SØLVMEDALJE: Rikard Janson tok sølvmedalje i Skole-NM i Industrimekanikk. Mia Bollan Bamdal fra Gauldal vgs tok førsteplassen, mens Vanja Sørensen Lauvås fra Knarvik vgs tok andreplass. Foto: Privat

Mia Bollan Bamdal fra Gauldal vgs tok førsteplassen, mens Vanja Sørensen Lauvås fra Knarvik vgs tok tredjeplass.

Les også
Nes-elever stortrives i verkstedet på Sørumsand Vgs

Førstevalg

Totalt 18 ungdommer fra hele landet deltok på skole-NM i sveisefaget og industrimekanikerfaget, etter at en til to elever fra hvert fylke gikk videre til NM-finalen som ble avholdt på Sørumsand videregående skole onsdag 6. april.

– Dette er morgendagens fagarbeidere, og det er gøy å få vise fram hvor høyt nivå det er på det elevene gjør, sier Per Grahn, rektor på Sørumsand vgs.

Sørumsand vgs har totalt 600 elever, de fleste fra Romerike og nærområdet. Skolen har sju utdanningstilbud å velge mellom, og for Rikard var førstevalget soleklart.

– Førstevalget var Teknologi og Industrifag på Sørumsand, og deretter på Jessheim og Eidsvoll. Jeg bor rett ved stasjonen på Haga og har hørt mye bra om skolen, i tillegg til at det er rett i nærheten, sier Janson.