SNART FERDIG: Viken fylkeskommune håper at arbeidet med Rånåsfoss-brua skal være ferdig i løpet av to uker. Foto: Tommy Simon Norum

Rekkverket på Rånsfoss-brua blåste over ende – derfor er den ennå ikke fikset

Etter at rekkverket på Rånåsfoss-brua blåste over ende i april, reagerer Auli-beboer Ketil Breivik på at arbeidet med nytt rekkverk tar lang tid. Byggeleder Amanj Sheiki håper at brua kan være ferdig montert i løpet av to uker.

– Noe arbeid synes jeg tar lang tid, for eksempel rekkverksarbeidet på brua over Glomma ved Rånåsfoss. Siden de startet opp har det gått over to måneder, sier Ketil Breivik, som har henvendt seg til Raumnes med spørsmål om hvorfor arbeidet på Rånåsfoss-brua strekker ut i tid.

Arbeidet med rekkverket meldte seg, etter at det gamle autovernet blåste ned som følge av sterk vind og harde påkjenninger gjennom mange år.

– Rekkverket skal tåle vinden, så det ser ut som rekkverket først har blitt påkjørt, slik at noen stålstolper har knekt. Da ble det så mye bevegelse i det at det ga etter mer og mer. Det er doble skinner på det, så det ble et enormt vindfang, sa Tore Dyrseth til Raumnes i april.

Les også
Autovernet på Rånåsfoss-brua trolig blåst over ende
SVIKTET: Slik så Rånåsfossbrua ut etter at deler av rekkverket ble tatt av vinden. Foto: Trond Rasmussen

Nå har arbeidet med nytt rekkverk pågått i lang tid. Amanj Sheiki, byggeleder for bruvedlikehold i Viken, venter på rekkverksdeler og håper at alt er ferdig montert i løpet av to uker.

– Når det gjelder Rånåsbrua er svaret at siden deler av rekkverket sviktet har det blitt jobbet med fugekanter, bruskjøter og innfestning til nytt rekkverk. Det måtte prosjekteres nytt da det er strenge krav til påkjørselssikkerhet og holdbarhet, skriver Pål Vikesland, kommunikasjonsrådgiver i Viken fylkeskommune.

På grunn av korona har arbeidet tatt lengre tid enn ønsket.

LANG TID: Arbeidet med nytt rekkverk på Rånåsfoss-brua har tatt lang tid, på grunn av korona og at delene til det nye rekkverket må spesialkonstrueres. Foto: Tommy Simon Norum

– Men alt er gjennomført og vedlikeholdsavdelingen venter på det nye rekkverket som er under produksjon. Byggeleder for bruvedlikehold, Amanj Sheiki, håper å få levert rekkverksdelene mot slutten av denne uken, og at alt er ferdig montert i løpet av to uker, skriver Vikesland.

Tore Dyrseth, nesbu og byggeleder i Viken fylkeskommune, forteller at rekkverket må tåle ekstra mye siden det er snakk om ei bru.

– Det nye rekkverket må spesialkonstrueres for å tåle ekstra mye, på grunn av at det skal monteres på ei bru. I påvente av prosjektering og produksjon av det nye rekkverket har vi utbedret en del andre ting på brua, sier Dyrseth, som i likhet med Vikesland skriver at delene er rett rundt hjørnet, og håper at alt er montert i løpet av de to neste ukene.