Sterkt økende smitte utfordrer kommunenes testkapasitet. Nå har regjeringen varslet endringer i dagens testsystem. Foto: Terje Bendiksby

Regjeringen har varslet endringer i testsystemet: – Vi bygger opp et lager av selvtester

Nes kommune trenger et lager på rundt 50.000 selvtester før det om kort tid innføres nytt testsystem.

Kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim forteller at de får selvtester hver uke, og at de har fokus på å bygge opp et stort nok lager etter at regjeringen har varslet endringer i testsystemet.

Det innebærer at hurtigtester erstatter PCR-testing for de som har tatt tre vaksinedoser, eller to doser og gjennomgått koronainfeksjon.

– Vi bygger opp et lager av selvtester, og trenger så mange at vi har et lager som tilsvarer et par tester per innbygger, sier Schjervheim.

Kommuneoverlege Unni-Berit Schjervheim forteller at de trenger et lager på et par selvtester per innbygger for å være forberedt på de nye reglene for testing. Foto: Erik Røseid

Det tilsvarer et lager på rundt 50.000 tester, men kommuneoverlegen kan ikke si akkurat når de vil ha stort nok lager.

– Vi bruker noen hele tiden, men får mer tester enn vi har hatt før. Vi skal rapportere inn status på dette til uka, men nøyaktig når de nye reglene innføres, vet jeg ikke, sier Schjervheim.

Disse endringene kommer

Regjeringen har varslet endringer i dagens testsystem etter at flere kommuner opplever at testtilbudet er i ferd med å falle sammen. Sterkt økende smitte utfordrer kommunenes testkapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil derfor endre testsystemet, slik at personer som har tre vaksinedoser, eller to doser og gjennomgått koronainfeksjon, slipper å ta en bekreftende PCR-test.

– På bakgrunn av besvarelsen fra etatene har jeg gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å ha snarlig dialog med kommunene og oppdatere anbefalingene om hvem som skal tilbys bekreftende PCR-tester, sier Kjerkol i en pressemelding på fredag.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, uttaler til VG at de har utarbeidet et forslag til hvordan de som har behov for en bekreftende test fortsatt kan få det, uten at kommunene og laboratoriene belastes for mye.

– Dette vil gjøre det mulig å møte behovet også ved videre smittevekst, skiver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en e-post til VG.

I dag må personer som tester positivt på hurtigtest, i tillegg ta en PCR-test for at Folkehelseinstituttet (FHI) skal få oversikt over smittespredningen i landet.

– Vi tror det er mulig å få på plass løsninger som reduserer behovet for PCR-tester i løpet av kort tid, kanskje i løpet av helgen, men det avhenger av hvilke løsninger vi ender opp med, sier Nakstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har varslet ny smittetopp

Smitten fortsetter å stige i Nes, og de nyeste smittetallene viser at der er registrert 2.867 nesbuer med korona. Før helgen uttalte kommunelegen at hun forventer ny smitterekord denne uka.

Les også
Forsinkelser i prøvesvar

– Foreløpig er det ingen tegn på nedgang. Smitten i alle kommuner rundt oss øker, og vi må bare venne oss til tanken at det er mye smitte, uttalte Schjervheim på fredag.

Mange kommuner, herunder Nes, har allerede systemer der innbyggerne selv kan registrere positive selvtester. Men fordi disse ikke kommuniserer med Helse-Norge og MSIS (Det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer), risikerer FHI å miste oversikten over hvor mange som smittes. I pressemeldingen fra regjeringen oppfordres alle som tester positivt på selvtester, til å registrere seg i kommunens løsninger.

– Denne egenregistreringen er viktig for at helsemyndighetene skal kunne fortsette å overvåke smittesituasjonen, skriver regjeringen i sin pressemelding.