DYRKE SELV: Interessen for å dyrke poteter og grønnsaker selv er økende. Foto: Fredrik Varfjell/ NTB

Poteter i hagen: – Flere tenker på selvberging

Koronapandemien førte mange ut i hagen med frøpose og settepoteter. I år er fokuset endret fra hobbysyssel i kjøkkenhagen til ønske om selvberging.

Da Norge stengte ned og gikk inn i korona-modus for to år siden, eksploderte interessen for hagedyrking. Mange fikk god tid hjemme, og ikke minst så vi at vi er sårbare når krisen inntreffer. Den store interessen har holdt seg, men Mari Henrikke Gunnarsdotter Vandsemb ser at fokuset er endret til å dreie seg mer om selvberging i år.

– Endringen i år er at det er mye mer interesse for faget. Da koronaen kom fikk folk lyst til å bruke mer tid i hagen. Men nå vil de vite mer om hvordan de dyrker selv, og mange vil dyrke for lagring gjennom vinteren, sier Vandsemb.

SETT EN POTET: Mari Henrikke Gunnarsdotter Vandsemb opplever stor etterspørsel på settepoteter. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Vil lære mer

På familiegården Vandsemb produserer hun settepotet som selges til andre bønder og hagesentre. Noe selges også direkte fra gården eller gjennom Reko-ringen. Og de siste årene har pågangen fra privatmarkedet vært stor.

Les også
Slik kan plenen bli forvandlet til et matlager

Vandsemb forteller at trenden de siste to årene har gått fra det å skulle dyrke litt sammen med ungene til å forsøke å være selvberget på poteter.

– Mengden settepoteter jeg selger totalt sett er ikke endret, men nå er det mer privatpersoner som ønsker å dyrke. Da koronaen kom ble det veldig tydelig at folk hadde lyst til å bruke tid i hagen. I år er det mer fokus på selvberging og at folk ønsker å lære seg å dyrke sin egen mat, sier hun.

Gode råd

Vandsemb gir gjerne råd til de som skal sette sine første poteter i kjøkkenhagen, pallehagen eller potter på verandaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vent med å sette poteter til det er åtte grader i jorda. Gi de jevn fuktighet gjennom hele sesongen. Du kan gjerne ta opp noen poteter tidlig for å spise gjennom sesongen, men hvis man skal lagre potetene bør de stå utover høsten til de er skallfaste, forklarer hun.

Sju gode råd

Felleskjøpet har følgende 7 generelle råd for å dyrke poteter:

•Legg potetene i vinduskarmen før du skal sette dem. Da lager settepotetene groer, små skudd som stikker ut av poteten. Dette lar potetplanten komme raskere i gang. Ikke la groene bli for lange, da knekker de lett. Du kan sette potetene uten å vente på groer.

•Bruk jord av god kvalitet.

•Sett poteten 7–10 cm ned i jorda.

•Planteavstanden bør være 25 cm.

•Poteter er ikke spesielt næringskrevende. Litt langtidsvirkende gjødsel, for eksempel kugjødsel tilsatt ved planting bør holde.

•Potetplanten trenger mye sol, porøs jord og jevn tilgang på vann – men råtner om den blir stående i vann. Vann derfor heller lite og ofte.

•Du kan dyrke potet fra rundt 1. mai. Vent til all fare for frost er over.

Mer om dyrking av poteter kan du lese her.

Hvor lenge de bør stå utover høsten er sortshavhengig, men i teorien kan potetene stå i frisk jord til frosten kommer.

– Bruk kun godkjente settepoteter

Det aller viktigste rådet hun kan gi, er imidlertid å bruke godkjente settepoteter.

– Poteter er ekstremt utsatt for virus-, sopp- og bakteriesykdommer. Den sykdommen morspoteten har, får ungene, og da sprer det seg. En del sykdommer er så hissige og farlige at de kan slå ut store profesjonelle arealer. Smitten er luftbåren og kan spres over lange avstander, sier hun.

Les også
Nå er det tid for å så - Mari Henrikke viser deg hvordan

Hun opplyser at det er en rekke farlige planteskadegjørere som er listet opp i settepoteforskriften som settepoteter skal være fri for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Importpoteter vet vi at kan inneholde de sykdommene vi er redde for. Saneringstida er 40 år på en del av disse sykdommene, sier hun.

Stolthet i å dyrke selv

Med usikkerhetene verden står overfor som følge av krigen i Ukraina, ikke minst med tanke på matsituasjonen, tror Vandsemb mange tenker at det er lurt å sikre seg litt selv.

Les også
Koronakrisa gjør at mange vil dyrke selv: Selger settepoteter som aldri før

– Jeg tror mange tenker at det er bedre å gjøre det enn å ikke gjøre det. Og så tror jeg det ligger mye stolthet i det å dyrke selv og å vite at man kan få det til. Jeg føler ikke at det er direkte frykt eller usikkerhet nå, men vi vet ikke hva framtida bringer, sier hun.

Vandsemb mener det er viktig å få opp bevisstheten rundt matproduksjon generelt i befolkningen, og hun mener det er bra om flere skjønner hvor mye det innebærer å produsere mat.

– Ved å sette sine egne poteter eller så grønnsaker, vil man se hvor lang prosessen fra produksjon til butikkhylla er. Jeg håper også at mange unge får vokse opp med å dyrke selv, slik at naturfaget og plantevitenskapsfaget er noe de får oppleve fra de er små, sier hun.