AKSJONSUKE: Dette er et illustrasjonsbilde fra en trafikkontroll på Fjellfoten for en tid tilbake. På bildet er politibetjent Carl-Ivar Aandal og politioverbetjent Gunnar Foseid. Foto: John Arne Paulsen

Politiet gjennomfører aksjonsuke

Denne uka gjennomfører politiet aksjoner i vårt distrikt med fokus spesielt på to forhold.

Under politiets kontroller i inneværende uke legges det ekstra stor vekt på bilbeltebruk og oppmerksomhet i trafikken.

– Vi oppfordrer alle sjåfører til å bruke bilbelte. Husk også på at samtlige passasjerer i kjøretøyet skal bruke bilbelte og at barn er sikret riktig, melder Utrykningspolitiet (UP) på sin facebookside.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hold på å kræsje med politibil

7,2 millioner

UP legger til at politiet og Statens vegvesen utstedte hele 4845 bilbeltegebyr i løpet av fjoråret. Ut fra bøtesatsen på 1500 kroner utgjør det så mye som 7 267 500 kroner.

Statens vegvesen har ulykkesanalyser som viser at om lag fire av ti drepte inne i kjøretøy involvert i bilulykker ikke har brukt bilbelte. Det vil si at 30–40 færre ville blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte både i bil og buss.

Bruk av bilbelte reduserer ifølge Vegvesenet sannsynligheten for å bli drept i trafikken med 40–50 prosent for fører og forsetepassasjer.

Les også
Ble tatt for kjøring uten førerkort for andre gang

Konkret telling

Kai Voldengen, distriktsleder for UP Øst, forteller til Raumnes at disse kontrollene gjennomføres for å forebygge alvorlige trafikkulykker.

– Vi sjekker bilbeltebruk, bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr under kjøring. vi har også en konkret telling når det gjelder sikring av barn i bil, forteller han.

Det handler om å sikre barnet sitt godt nok under kjøring.

– Dette gjør vi i samarbeid med Trygg Trafikk, legger Voldengen til.

Han legger til at tall fra 2021 viser at av personer som omkom inne i kjøretøy, var det 35 prosent som enten ikke hadde bilbelte på, eller som brukte det feil.