PEEL ANNO 2001: Mandag 27. august 2001 ga Peel ut debutalbumet sitt «Peel». Dette bildet er tatt i den anledning. Fra venstre Per Øyvind «Pim» Johansen, Bjørnar Hvidsten, Dan Holt og Aslak Diesen.

Peel gir seg – eller gjør de det?

Årnes-bandet Peel anno 2022 har annonsert at de har gitt seg. Da kjente jeg et lite søkk i musikkhjertet.

På bandet Peels facebookprofil kan man lese følgende:

«Alt har en ende, eller ingen ende … Peel går ut av tiden, og finner seg en bittebitteliten plass i historien. Musikken og tekstene blir igjen. Tusen takk for oss!»

Det fikk mange «peelgrims» til å finne fram sørgebåndene. Men var det helt sant, det som ble lagt ut? Frontmann Per Øyvind «Pim» Johansen nyanserer:

– Som å miste en kroppsdel

– Det er vel ikke helt bestemt, men den lineup'en som har vært (live) bandet siden 2017/2018, er historie. I utgangspunktet var jeg sliten, lei, demotivert og veldig klar for å gi meg. Men vet du; jeg tror ikke jeg klarer det, jeg. Peel er en så stor del av den jeg er og det som definerer meg, at det er nesten som å miste en kroppsdel, sier han.

Han presiserer at det han mener er at han må tenke seg godt om før han legger ned Peel.

Startet i 1998

Et dykk tilbake i Raumnes-arkivet gir mye interessant lesing. Her er litt av Peels historie:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2017 ga bandet ut konseptalbumet «Ghosts & Shadows», med 14 spor og en snau time med egenkomponert musikk. Det ble bandets siste album, så langt...

I TENKEBOKSEN: Peel-frontfigur Per Øyvind «Pim» Johansen. Foto: Tommy Simon Norum

16 år tidligere, i 2001, kom debutalbumet «Peel». Det var tre år ut i bandets karriere. Albumet ble produsert og mikset av anerkjente Adam Kviman fra Sverige.

Besetningen i starten, fra 1998, var primus motor og frontfigur Per Øyvind «Pim» Johansen (vokal/gitar), Bjørnar Hvidsten – bass, Dan Holt – gitar og Cato Tjernstad – trommer. Aslak Diesen tok over trommestikkene da debutalbumet kom ut.

Gode kritikker

En av låtene på debutalbumet, «Natalie Somewhere», høstet ekstra suksess, blant annet med en 16. plass på VG Topp 40 og en 2. plass på MTV Nordic Top 5. Fra samme album fikk låta «Neverending» mye radiospilling, blant annet på NRK P1. Kritikkene var gode, bandet hadde kontrakt med Edel Records og verden lå for deres føtter.

Musikken høstet også god respons internasjonalt i kjølvannet av debutalbumet. Så plasserte Peel-stjerna seg lavere på musikkhimmelen. Bandet har alltid hatt en trofast fanskare som ynder å kalle seg «peelgrims». Der er mange nesbuer med.

Studio og live

Besetningen har variert opp igjennom. Blant annet har trommis Bert Nummelin og bassist Thomas Ljosåk vært med på moroa. Nummelin spilte trommer på hele EP-en «Die in June» som ble utgitt i 2008. Han sto også for alt av akustiske trommer på nevnte «Ghosts & Shadows».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HELT I STARTEN: Peel på forsiden av Raumnes 14. desember 1999. Foto: Faksimile

Da 2017-albumet «Ghosts & Shadows» ble sluppet med konsert på Pakkhuset på Årnes i 2017 sto følgende på scenen: Borgar Skoveng – bass, Fredrik Moen Blomstereng – gitar/kor, Sebastian «Seb» Johansen – gitar, André Ellefsen – trommer, og selvfølgelig Per Øyvind «Pim» Johansen – vokal/gitar.

En annen trommeslager fra Nes, Petter Dehlie Frydenlund, spilte på EP-en «End of Summer» i 2019.

Mange om beinet

Nåløyet for å slå igjennom stort som et rockeband i dag er trangt. Reduserte muligheter til inntekter både når det gjelder utgivelser og konserter, gjør det så absolutt ikke enklere. Peel er et eksempel på et band med musikk som holder god internasjonal standard, men i dag er musikkverdenens «check list» for å komme inn og forbli i varmen, lang. Og om man skulle lykkes med å vekke litt interesse, så skal mange ha sin del av kaka.

Snudd på hodet

Digitaliseringen og overgangen til strømming av musikken har medført at mange som søker lykken med egenkomponert musikk i dag sitter igjen kun med «knapper og glansbilder». Inntektene går andre veier enn til musikernes lommebok. I mange tilfeller er det slik at musikken gis ut og er tilgjengelig for hele verden, så lenge rockebandet selv betaler for det. Med andre ord er mye snudd på hodet sammenlignet med for 50 år siden.

Kanskje finner en ny utgave av Peel en vei videre. Kanskje er det slutt. En ting er klar; musikken de har lagd lever heldigvis evig.