annonse

Østgård Vel er klare til å grave dugnadsfiber

Klare for dugnadsfiber
Klare for dugnadsfiber: Stig Voll (t.v.) og Sigmund Espeland i Østgård Vel har tatt med seg spade og hakke foran Østgård skole langs Rakeievegen for å illustrere at nå er det på tide å begynne å grave. (Foto: John Arne Paulsen)
Fakta

Østgård Vel er i god dialog med Telenor og kommunen om fiber inn til alle bolighusvegger i kretsen. Det innebærer en formidabel dugnadsjobb.

John Arne Paulsen

Østgård Velforening har gjennomført en dør til dør-undersøkelse der de har snakket med alle husstander i velets nedslagsfelt. Dette har resultert i at velforeningen nå tilbyr Telenor en løsning som gir selskapet 128 nye fiberabonnenter.

– Det er jo musikk i ørene for Telenor, sier Sigmund Espeland, styreleder i velforeningen.

Fibergraving på dugnad

Løsningen som velet skisserer betinger såkalt dugnadsfiber.

– Det er vi innstilt på å gjennomføre. Vi har jobbet brukbart i kulissene. Vi har møtt kommunen og Telenor, og vi er i god dialog med begge, sier Espeland.

Han forteller at velet har belyst overfor kommunen og Telenor at de akter å være med på prosessen, og at de har egne planer for hvordan det hele bør gjennomføres.

– For å lykkes er vi helt avhengig av at kommunen støtter oss, understreker vellederen.

Telenor og kommunen har som kjent inngått en avtale om å legge en fibertrasé fra Årnes og til en mobilmast et sted i Sagstuåsen, med tanke på å fôre mange av husstandene med mobilt bredbånd. Espeland forteller at det ennå ikke er spikret hvor denne traseen skal gå. Han er med i en arbeidsgruppe i velet sammen med Trond Mo Osborg, Henrik Bratland og Stig Voll. Gruppa har som mandat å hjelpe Telenor og kommunen til å finne en løsning som gir fibermulighet til alle som ønsker det.

Gir 128 abonnenter
Gir 128 abonnenter: Dette kartet viser fibertraseen Østgård Vel foreslår. Foto: Kart: Østgård Vel

– Fibersignaler kan tas fra flere steder; Nekas-bygget på Droggetoppen, Nes videregående skole eller tidligere Svarverud barnehage. Vi er redd Telenor vil velge sistnevnte alternativ, sier Espeland.

Stig Voll utdyper dette.

– Eidsiva bredbånd har allerede gravd fiber fra Svarverud barnehage og langs hele Svarverudvegen. Derfor kommer ikke Telenor til å finne så mange nye abonnenter der, sier Voll.

Velet jobber for en trasé fra Nekas-bygget, langs Rakeievegen til Furuset, ned Kvennvegen og over til Vennevål, tilbake til Rakeievegen og videre til Auli mølle.

– Derfra ber vi Telenor om å legge inn en sløyfe vestover langs Skreksrudvegen til Ødegård-fyllinga. Denne strekningen alene gir 57 abonnenter, sier Espeland.

Arbeidsgruppa har et sterkt håp om at Telenor blir med på denne løsningen.

– Fiber på Østgård har vi jobbet med snart i en halv menneskealder, og med denne løsningen føler jeg nå at vi endelig er på oppløpssiden til å få det vi har kjempet for, sier Espeland.

Det vil si gode nok fibersignaler til innbyggerne som ønsker det på Østgård.

Viktig folkemøte 9. mai

Opplegget betinger at velforeningen er med på å grave fiber fra Telenors hovedtrasé og inn til hver enkelt husstand.

– Det er en formidabel jobb, men vi er innstilt på å gjennomføre den. Vi satser på å få med oss så godt som alle på dette, sier Espeland.

– Vårt absolutte inntrykk etter å ha snakket med alle sammen, er at innbyggerne er positive til en slik dugnad, legger Voll til.

Østgård Velforening skal ha årsmøte/folkemøte om en måned, torsdag 9. mai.

– Der forventer vi at Telenor stiller med representanter på møtet. Kommunen vil også bli invitert, sier Espeland.

Han har sterke forhåpninger om at folkemøtet vil være selve startskuddet for gjennomføring av dugnadsfiberprosjektet.

 

Fikk ja fra 95 prosent

95 prosent skrev under
95 prosent skrev under: Stig Voll (t.v.) og Sigmund Espeland i Østgård Vel sitter her med alle underskriftene. Foto: John Arne Paulsen

95 prosent av de spurte i Østgård krets sier ja til fiber inn i vegg.


Østgård Velforening har jobbet effektivt siden kommunen og Telenor inngikk bredbåndavtale i januar.

– Vi har banket på hver eneste dør i hele kretsen vår. Vi har gjennomført en spørreundersøkelse og vi har fått tilbakemeldinger med navn og det hele, uten at det har vært noe bindende, sier velleder Sigmund Espeland.

Får vi denne dugnadsfiberen på plass, begynner det virkelig å ligne noe, sier vellederen.

En opptelling viser at undersøkelsen har resultert i at 95 prosent svarte ja til fiber inn i vegg.

– Kort fortalt er vi ikke fornøyd med en løsning i form av bredbåndsignaler fra en mast, sier Espeland.

Velet har tatt et viktig initiativ.

– Får vi denne dugnadsfiberen på plass, begynner det virkelig å ligne noe, sier vellederen.

Arbeidsgruppa i velet er godt i gang med den formelle jobben overfor Telenor.

– Telenor har slått fast at vi er hjertelig velkomne til å påvirke prosessen. Vi har også en god dialog med kommunen. Nå er vi klare til å grave. Vi ønsker fortgang, sier Espeland.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse