Tidligere led Ørjan Hopen av spilleavhengighet, når reiser han rundt og holder foredrag om temaet. Han er kritisk til bransjen.
Tidligere led Ørjan Hopen av spilleavhengighet, når reiser han rundt og holder foredrag om temaet. Han er kritisk til bransjen. Foto: Harald Eigum

Ørjan Hopen: – De forsøker å lokke deg inn i spillet

Tidligere spilleavhengige Ørjan Hopen mener at internasjonasjonale nettkasinoer lokker spilleavhengige til å spille bort store summer på sine spill.

– De uregulerte internasjonale nettspillene er utrolig kyniske. De sier at de tar hensyn til spillavhengighet, men det er bare tull, sier FUVO-spiller Ørjan Hopen.

Måtte få hjelp

For ti år siden ble Hopen regnet for å være en av landets største fotballtalenter, og han debuterte på A-laget til Sogndal som 16-åring. Tre år senere fikk han sin første kamp på det øverste bivånet i landet, men så forsvant han fra fotballbanen. Unggutten begynte å spille på nettet, og han gled snart inn i en spilleboble. Han pådro seg stor forbruksgjeld, og han måtte ha hjelp for å komme ut av spilleavhengigheten.

– Det handler om et kick og en boble man ikke klarer å komme seg ut av, og alt handler om å ha noe i spill, sier Hopen.

– Bare tull

Nå bruker FUVO-spilleren sin erfaring til å reise rundt og holde foredrag for andre om spillavhengighet, og målet er å opplyse om hva det dreier seg om, samt å hjelpe andre som lider av denne avhengigheten.

– Min erfaring er at det bare er tull at disse selskapene tar hensyn til de spillerne som åpenbart er i faresonen for avhengighet. I stedet forsøker de å lokke deg inn i spillet for at du skal spille mer. Det hele er utrolig kynisk, sier Hopen.

Tidligere led Ørjan Hopen av spilleavhengighet, når reiser han rundt og holder foredrag om temaet. Han er kritisk til bransjen.
Tidligere led Ørjan Hopen av spilleavhengighet, når reiser han rundt og holder foredrag om temaet. Han er kritisk til bransjen. Foto: Harald Eigum
Tidligere FUVO-spiller Ørjan Hopen måtte få hjelp for å komme ut av av spillavhengigheten.
Tidligere FUVO-spiller Ørjan Hopen måtte få hjelp for å komme ut av av spillavhengigheten. Foto: Thomas Frigård

Får bonuser

Han støtter uttalelsene fra de spilleavhengige Raumnes har snakket med, som hevder at de som spiller mest og taper mest blir belønnet med bonuser for at de skal holdes i spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enkelt å få lån

Han mener at et av de største problemene for de spilleavhengige er at tilgangen til kapital er så enkel. Har man en grei årsinntekt, er det nemlig en enkel oppgave å hente ut store beløp i forbrukslån.

«På ti minutter kan du skaffe deg en halv million i forbrukslån.»

– Jeg har selv opplevd at det er enkelt å få disse lånene, og på ti minutter kan du skaffe deg en halv million i forbrukslån. En spiller som er inne i en boble klarer ikke å tenke rasjonelt, og disse pengene kan spilles bort på noen enkle tastetrykk, sier Hopen som ønsker et gjeldsregister velkommen.

Mangler kunnskap

Han mener at denne avhengigheten fortsatt er svært tabubelagt, og at det er stor mørketall. Han mener at behandlingen som tilbys denne gruppen ligger langt på etterskudd fordi kunnskapen om teamet er for lav. Han mener at utviklingen av spillavhengighet har de siste 15 årene har utviklingen vært eksplosiv.

– Min er erfaring er at det offentlige hjelpeapparatet, som fanger opp lidelsene til de spillavhengige, er nærmest meningsløst. Dette apparatet klarer ikke å sette seg inn rollen og situasjonen til de som lider av dette. Kunnskapsnivået må økes, og det er et område som må prioriteres mye høyere enn det vi ser i dag, sier Hopen.