Grete Sjøli jubler etter at Nes i Buskerud torsdag kveld detok å skifte navn til Nesbyen.
Grete Sjøli jubler etter at Nes i Buskerud torsdag kveld detok å skifte navn til Nesbyen. Foto: Harald Eigum

Ordfører-jubel etter Nesbyen-vedtak

Etter at Nes i Buskerud torsdag kveld vedtok med 15 mot fem stemmer å skifte navn til Nesbyen kommune, jubler både ordføreren, nesbuene og alle lokalpatriotene.

– Jeg vil bli veldig overrasket om dette ikke er avklart for vår del, og jeg går ut ifra at dette er bestemt, selv om vi må ha et vedtak fra departementet, sier ordfører Grete Sjøli.

Torsdag kveld holdt Nes i Buskerud sitt kommunestyremøte, der flertallet stemte for å skifte navn til Nesbyen og ønsket å få avgjort saken.

Lang strid

Debatten om kommunenavn i de to Nes-kommunene har pågått lenge, og skøyt fart i april da Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestemte at begge kommunene i Viken ikke kunne hete Nes, og at en av kommunene måtte bytte navn. Dersom de ikke kom til enighet på egen hånd, ble det opp til departementet å avgjøre.

– Nå venter vi bare på en endelig bekreftelse, men det ser lovende ut, sier Sjøli.

Samtidig er hun misfornøyd med all tiden og ressursene som er lagt ned i navnesaken, og mener at dette kunne vært landet langt tidligere.

Nå ser det meget lovende ut for at Nes og nesbuene får beholde dagens kommunenavn.
Nå ser det meget lovende ut for at Nes og nesbuene får beholde dagens kommunenavn. Foto: Ida Nordløkken

– Dette kunne vært landet 6. mars i fjor, da Sverre Myrli (Ap) stilte spørsmålet, sier Sjøli, som ønsker å gi et spark til departementet om at de kunne vært mer tydelige.

Holder at én skifter navn

Raumnes var fredag i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som kunne bekrefte at det holder at en av kommunene bytter navn.

– Det holder at bare én av kommunene skifter navn, såframt de er lette å skille fra hverandre, sier statssekretær Aase Marthe Horrigmo i en e-post til Raumnes.

Nes i Buskerud fattet i mai vedtak om å bytte navn, men ikke hva navnet skulle være. Torsdag ble det flertall for nesbyen, og flertallet ønsket å komme til en avgjørelse.

– Vi registrerer at begge kommunene har fattet vedtak i saken, og vil behandle saken så raskt som mulig, skriver Horrigmo.

Mindretallet tapte

Et mindretall i Nes i Buskerud ville holde fast på Nes-navnet og ha Nesbyen som et sekundært alternativ.

– Vi fikk et godt flertall, selv om fire fra gruppa mi stemte i mot sammen med en fra Krf, sier Nes-ordfører Tore Haraldset, (Nes Bygdeliste).

Han peker på beredskapen og at det sikreste er at en av kommune bytter navn.

– Jeg er glad jeg slapp å bruke dobbeltstemmen min. Vi var uenige, men fikk en fin og verdig avstemning. Nå blir det mye arbeid med å forberede navnebyttet, sier Haraldset.

tommy@raumnes.no