VURDERER RESTRIKSJONER: Årnes Vannverk vil vurdere restriksjoner dersom vannforbruket ikke reduseres raskt. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Oppfordring fra vannverket: – Spar på vannet!

Nå oppfordrer Årnes Vannverk innbyggerne til å spare på vannet.

Årnes Vannverk registrerer at det fine været de siste dagene har ført til et høyere vannforbruk.

– Vannforbruket har steget betraktelig. Vi ber om at alle er bevisste på eget vannforbruk for å sikre nødvendig beredskap ved brannutrykninger, vann til vedlikehold og rengjøring av hovedledninger, samt tilstrekkelig vanntrykk til alle, sier Arild Dahlberg ved Årnes Vannverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OPPFORDRER TIL Å SPARE PÅ VANNET: Arild Dahlberg i Årnes Vannverk.
Nyttig å vite om vannforbruk

Gjennomsnittlig bruker vi i Norge 138 liter vann pr. person pr. døgn. Dette går med til egen hygiene, mat/drikke, klesvask og alt annet forbruk.

Eksempel på økt vannforbruk i varmet vær:

Vannspreder:

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca. 550 liter vann pr. døgn. Til sammenlikning vil en hagespreder i bruk i 3–4 timer tilsvare et vannforbruk på ca. 3000 liter, altså tilsvarende vannforbruk som ca. 22 personer bruker på et døgn.

Om vi lar sprederen stå på et helt døgn, så har denne ene vannsprederen brukt like mye vann som ca. 150 personer på tilsvarende tid. Dette er noe av grunnen til at det er nesten umulig å dimensjonere et vannverk for å kunne takle en utstrakt bruk av vannspredere i en varmeperiode.

Svetteslanger:

En svetteslange redusere vannforbruket i forhold til en vannspreder, men vil uansett forbruke en stor mengde drikkevann. Med utgangspunkt i samme eksempel som vannspreder, vil en svetteslange i bruk i 3–4 timer tilsvare et vannforbruk på ca. 900 liter, altså tilsvarende vannforbruk som ca. 7 personer bruker på et døgn.

Om vi lar svetteslangen stå på et helt døgn, så har denne ene svetteslangen brukt like mye vann som ca. 49 personer på tilsvarende tid.

Basseng:

I det varme været er det godt med en forfriskende dukkert i bassenget i hagen. Ved fylling av bestselgeren for hagebasseng i 2022 går det med ca. 10 000l for å fylle dette. Dette tilsvarer et døgnforbruk tilsvarende 72 personer.

Kilde: Årnes Vannverk

Han viser til at det sparer miljøet, sikrer vann til alle og bidrar til at vannverket ikke trenger å iverksette ytterligere tiltak.

– Dersom vi ikke sammen klarer å redusere vannforbruket ganske raskt, vil restriksjoner vurderes, sier Dahlberg.