De inviterer til Folkehelseuka i september, og ønsker at lag, foreninger, næringsliv og gjerne enkeltpersoner melder inn arrangementer allerede nå. Fraa v. Morten Tvethaug, Nes Frivilligsentral, Trine-Lise Vinje, rådgiver idrett, Linda Håkelia, KFU, og Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator.
De inviterer til Folkehelseuka i september, og ønsker at lag, foreninger, næringsliv og gjerne enkeltpersoner melder inn arrangementer allerede nå. Fraa v. Morten Tvethaug, Nes Frivilligsentral, Trine-Lise Vinje, rådgiver idrett, Linda Håkelia, KFU, og Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator. Foto: Jan Erik Hæhre

Ønsker innspill til folkehelseuka

Folkehelseuka 2018 er fortsatt fire måneder fram i tid. Men arrangørene ønsker innspill og oversikt over planlagte arrangementer allerede nå.

– Folkehelseuka skal i år arrangeres fra 1. til 9. september. Dette er samtidig med Friluftslivets uke, sier folkehelsekoordinator Berna Marie Sommerseth.

Hun forteller videre at det er ønskelig å dreie Folkehelseuka i Nes mer i retning av mer friluftsliv for innbyggerne.

– Vi oppfordrer derfor lag og foreninger til å ha arrangementer som er i tråd med det, sier Sommerseth, som legger til at det er vakker natur i Nes, som gjør at muligheten til å utøve friluftsliv er god.

For kropp og sinn

– Det ligger godt til rette for opplevelser for kropp og sinn. Og naturen er gratis og helsefremmende i seg selv, sier folkehelsekoordinatoren.

Sommerseth har med seg idrettsrådgiver Trine-Lise Vinje og Morten Tvethaug, leder Nes Frivilligsentral, samt representanter fra Barn og unges kommunestyre (BUK) og KFU (Kommunens foreldreutvalg) når det skal arrangeres folkehelseuke.

– Men vi er selvsagt veldig avhengig av lag og foreninger, sier Sommerseth.

Skal lage en brosjyre

Og det er til lag og foreninger de henvender seg nå, fire måneder før Folkehelseuka. Det skal nemlig utarbeides en brosjyre som skald eles ut i alle postkasser i Nes i forbindelse med denne uka, og der ønsker de å omtale alle arrangementene.

– Da er vi avhengig av at lag og foreninger, og gjerne også næringslivet, som skal arrangere noe, melder fra om dette til oss, sier arrangørene. Fristen er satt til 1. juni.

Aktiviteter for barnefamilier

Åpningen av uka er satt til lørdag 1. september, og skal i år markeres med et eget arrangement på Bautaplassen.

– Da vil det bli mye aktiviteter for barnefamilier, sier Trine-Lise Vinje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For et par år siden fikk Frivilligsentralen en aktivitetshenger, og den vil komme på åpningsdagen, sier Morten Tvethaug.

Kommunens arrangementskomite ønsker en oversikt over alt som skal arrangeres denne uka. Og går dere med planer om å finne på noe, ser de helst at det er i friluftslivets ånd. Men det er mye som egentlig er gode folkehelse-tiltak.

Fire arrangementer

– Vi har allerede fire arrangementer på blokka. Husflidslaget har meldt seg med et arrangement, det samme har Kula Bowling. Fjellfoten sykkelklubb skal også ha et arrengement, mens ordfører Grete Sjøli skal invitere på tur, sier Tvethaug.

– Vi ønsker også å fokusere på prosjektet #nattinaturen, der flest mulig skal sove ute. Det er mellom 1. og 2. september, og vi har mange fine overnattingssteder i Nes, sier Sommerseth, og nevner steder som Flolangen, Bjørknessjøen, Ellingsjøen og Veslesjøen.

Nytt turkart

Tvethaug legger til at det kommer nytt turkart som skal være klart før sommeren. I tillegg skal Nes kommune invitere nabokommuner for å fortelle om friluftslivet i Nes.

– Nes er også i en prosess for å få godkjennelse som en trafikksikker kommune. Trafikksikkerhet er en viktig del av godt folkehelsearbeid, sier Sommerseth. Hun legger til at folkehelse ikke bare omfatter fysisk aktivitet, men kan også være gode kulturopplevelser. Fokus i år skal imidlertid være på friluftsliv.

Over hele Nes

– Samtidig er det viktig å påpeke at alt ikke må skje i skogen, selv om det er friluftsliv, sier Sommerseth.

Komiteen som skal samordne alle arrangementene, peker på ytterligere ett ønske de har for denne uka i september.

– Vi ønsker oss arrangementer over hele Nes. Målet er at det skal være arrangementer i nærheten av der folk bor, sier folkehelsekoordinatoren.

I tillegg til Sommerseth, Tvethaug og Vinje, sitter Linda Håkelia (KFU) og Sander tandberg (BUK) i den kommunale komiteen som skal gjennomføre Folkehelseuka 2018 i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

janerik@raumnes.no