NY VARSLING PÅ TRAPPENE: Onsdag ulte tyfonene rundt om i Norge. Tidligere hadde vi tyfoner i Nes også, men disse ble demontert for en del år tilbake. Et nytt nødvarslingssystem skal være rett rundt hjørnet.

Onsdag ble varslingsanleggene testet – i Nes var det stille

Sivilforsvaret testet onsdag varsling med signalet «Viktig melding – søk informasjon». I Nes merket innbyggerne ingenting. Nesbuene må feste sin lit til et nytt nødvarslingssystem som er på trappene.

Onsdag 12. januar klokken 12.00 testet Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg. Signalet betyr at man skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, aviser, på myndighetenes nettsider og i sosiale medier. Dette brukes ved akutt fare.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for angrep, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Brannvesenet får meldinger om falske dørselgere

Rundt om i landet er det 1250 tyfoner som skal varsle befolkningen ved akutt fare. I Nes ble tyfonene demontert for noen år tilbake. Vi har med andre ord ikke noe slikt varslingsanlegg. Nå forbereder Sivilforsvaret et alternativt varslingssystem. Dette ble også testet ut onsdag, men ikke i Nes.

Nødvarsel

Vi nesbuer må sette vår lit til «Nødvarsel», som er en ny tjeneste beregnet for mobil som nå testes ut av norske myndigheter. DSB, Politidirektoratet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og mobiloperatørene har det siste halve året jobbet tett sammen for å etablere dette. Nå er systemet levert, og kun noen oppdateringer gjenstår før systemet er klart til å tas i bruk, ifølge DSB.

– Systemet gjennomgår nå ulike tekniske tester, ikke til publikum, og i begrensede områder, før det vil bli tatt i bruk ved reelle hendelser og tester ut til publikum, opplyser Eline Palm Paxal, prosjektleder i DSB.

Hun bekrefter at dette systemet ikke ble testet i forbindelse med onsdagens varslingsprøve. Det dreier seg også om noe annet enn ren sms.

– Nødvarsel er basert på cell broadcast-teknologi, og er ikke det samme som sms, forteller Paxal.

Første kvartal

Når et nødvarsel sendes ut, går det ut via mobilnettet på samme måte som et radiosignal, til mobiltelefoner som befinner seg innenfor et gitt geografisk område.

Nødvarsel planlegges lansert i løpet av første kvartal 2023.

– I tiden framover er det planlagt en rekke informasjonsaktiviteter, slik at befolkningen blir kjent med hva denne nye varslingsløsningen innebærer og hvordan den skal brukes, sier prosjektlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hadde nettopp tatt lappen: Kjørte for fort og var ruset

Før Nødvarsel blir testet ut mot publikum i større skala, ses det som en forutsetning at denne løsningen er godt kjent.

– Derfor var det også for tidlig å teste Nødvarsel i forbindelse med varslingsprøven onsdag, sier Paxal.

– Viktig verktøy

Det nye systemet skal gi myndighetene en mulighet til å sende et direkte varsel ut til alle mobiltelefoner i Norge.

– Dette er et viktig verktøy for styresmaktene til å nå raskt ut med informasjon dersom det for eksempel er fare eller andre viktige beskjeder. Det blir mulig å sende en melding til alle telefoner i Norge på få sekunder. Det vil være en enorm oppgradering av muligheten til å nå raskt ut til befolkningen om informasjon, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB under en pressekonferanse torsdag.

ENTUSIASTISK: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Systemet skal være operativt for både Apple- og Android-telefoner, etter planen fra februar. Det skal også fungere dersom ett av mobilnettene er nede.

Justisministeren betegner det som viktig å supplere tyfon-varslingene med dette mobile varslingssystemet.

Mer detaljert

– I første omgang er det et supplement. De har litt ulike bruksområder, og så må man vurdere det videre om det er grunn til å ha begge deler. Et mobilt varslingssystem gjør at vi kan sende ut mer detaljert informasjon raskere, sier Mehl.

Justisministeren understreker at det nye systemet ikke bare kan brukes til å varsle om farer, men også for å betrygge befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I noen av krigens første dager var det mulighet for en atomulykke i Ukraina. Vi har god atomberedskap, men ved en sånn hendelse vil vi for eksempel kunne si at dette er ikke en fare for oss, hvis det ikke er det, da, sier hun.

Hun betegner det kommende systemet som et stort løft for samfunnssikkerheten.

Les også
Årnes Kvartalet saksøkte eiendomsmegleren: Tapte på de viktigste punktene