SVENNEBYE RUNDER 80: Søndag 3. april runder Ola Svennebye 80 år. Her står han avbildet ved siden av et spesielt kunstverk han har hengende på veggen og som har fått navnet «Det siste Melkespann». Det har en helt spesiell historie. Foto: Tommy Simon Norum

Ola har sett alle typer forsikringssaker: – Målet har vært å opprettholde trua på mennesker

Ola Svennebye har jobbet som skadesjef hos Gjensidige og hatt utallige styreverv. Han har aldri vært flink til å si nei og har alltid lik å samle folk. Søndag runder han 80 år.

– Målet har vært å beholde trua på mennesker og at de fleste er ærlige. Som skadesjef har det vært viktig å ikke slippe løs mistrua, forteller Ola Svennebye.

Ola bor bare et drøyt steinkast unna gården han vokste opp på og senere tok over, Togstad Øvre, i Skogbygda. Selv hevder Ola at det var han som fant opp begrepet måneskinnsbonde. Det ble mange seine kvelder og netter for å drive gården på hundre mål ved siden av skadesjef-jobben i Gjensidige.

– Det ble 30 år som måneskinnsbonde før yngstedattera Gro tok over. Hun har aldri likt å plukke stein, og solgte etter hvert gården videre til nevøen min, Lars Ola, som alltid har ønsket seg gård og skogsdrift, forteller Ola, som fortsatt kan følge med på gårdsdriften nærmest fra tribuneplass.

Odelsgutt fra Skogbygda

For Ola er det alltid Skogbygda som har vært hjembygda, selv om han også har bodd sine år utenfor kommunegrensene.

– Jeg gikk tre år på gymnaset i Eidsvoll, før det ble bilteknisk i Forsvaret og fire år på Helgelandsmoen. Deretter ble det treårs plikttjeneste, hvorav to år i Nord-Norge og ett på skole, forteller Svennebye.

Deretter flyttet odelsgutten tilbake til Skogbygda og Togstad Øvre, og startet i jobben som saksbehandler bil hos Gjensidige i 1969. Derfra gikk Ola gradene oppover i systemet. Da han gikk av i 2002 hadde han mange år som skadesjef bak seg, og hadde totalansvaret for all skadebehandling i Gjensidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg brukte å si at det var jeg som brukte opp 80 prosent av inntektene i Gjensidige, forteller Ola, som også var leder for det som i sin tid het Alarmsentralen.

Kirkeorgel og Elvekongen

Etter at Ola gikk av med pensjon som 60-åring fikk han tid til nye oppgaver. Han kom inn i styret i Årnes kornsilo, og endte til slutt med ledervervet. I tillegg fikk han ledervervet i Ingeborgrud menighetsråd og styreverv i Fellesrådet. Fanesaken ble å få på plass nytt orgel i Ingeborgrud kirke til 100-årsjubileet i 2006.

NYTT ORGEL: Som leder i Ingeborgrud menighetsråd var Ola Svennebye (midten) sentral i orgelsaken til hundreårsjubileet i 2006. Her avbildet sammen med Ludvig Rønold under orgelflyttingen fra Pakkhuset i 2006. Foto: John Arne Paulsen

– Vi fikk kjøpt det gamle orgelet fra Nes kirke og flyttet det til Skogbygda. Vi restaurerte orgelet og havnet på plussiden økonomisk, forteller Svennebye, som også var med på etableringen av langfredags-gudstjenesten ved Fjølungen, sankthansfeiring på kirkebakken og Jegermessa i Ertsrud, som alle har blitt faste utendørs arrangementer i kirkelig regi.

Ola fikk også med seg to perioder i styret for Elvekongen, og var styreleder da det verste marerittet inntraff. Elvekongen sank i vinteropplag og ble liggende under vann i Svanfoss sluse. Ola tok ansvaret for redningsaksjonen og fikk båten flytende igjen, før han ga ledervervet videre.

BÅTEN SANK: Ola Svennebye (til høyre) var styreleder i Elvekongen da den 30-tonn tunge båten sank i vinteropplag januar 2021. Her står han på sluseporten sammen med Steinar Stenersen og Karsten Thorvaldsen. Elvekongen kan skimtes under isen, Foto: Tommy Simon Norum

Ble brødkjører i eget bakeri

Ola har alltid vært ja-mann og hatt flere jern i ilden. Da kona Berit ble arbeidsledig, dukket det opp en ny idé.

– Berit begynte å produsere glutenfritt brød, og jeg fikk spørsmål om å bli brødkjører. Produksjonen startet hjemme i Skogbygda, før vi etablerte Beto Helsebakeri på Opaker, forteller Ola.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BAKERISUKSESS: Ola Svennebye var med i driften av Beto Helsebakeri, her avbildet sammen med kona Berit (t.h.) og Ragnhild Brotangen i 2013. Foto: Thomas Frigård

Det var godt marked og stor etterspørsel etter glutenfrie brød og produkter.

– Vi samarbeidet med seks-sju Norgesgruppen-bedrifter både på Kløfta, Ski, Asker og i Oslo, som skulle ha brød to ganger i uka. Jeg startet med å kjøre ut brød klokken fem om morgenen, forteller Ola.

Beto Helsebakeri ble til slutt fem ansatte på tre årsverk. Høysesongen var de to-tre månedene før jul. Et år kjørte Ola ut 900 kilo glutenfri pepperkakedeig. Ola og Berit drev bakeriet i mange år, fram til det i 2018 ble en del av Kanmer AS.

Salongrifle som tiåring

I samtale med Ola er det vanskelig å komme utenom temaene skyting og elgjakt, noe som har fulgt Ola gjennom hele livet. Han fikk den første salongrifla som unggutt.

– Far var sentral i skytterlaget, og jeg fikk salongrifle som tiåring. Skytinga har vært kjempefine år med mye sosialt og mye bra, forteller Ola, som deltok på det første Landsskytterstevnet i Stavanger i 1952.

– Det var mor, far, en gammel Ford og tre unger. Skytinga har vært et kjempemiljø, og alltid vært en hjørnestein i mitt liv, sier Ola.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med sine naturlige lederevner og store engasjement, gikk det ikke lenge før Ola var leder i Skogbygden Skytterlag, og etter hvert i Akershus Skyttersamlag. Ola satt også åtte år på Skyttertinget.

BLE ÆRESMEDLEM: Etter å ha vært medlem i skytterlaget i 60 år i 2014, ble Ola utnevnt til æresmedlem. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– Det ble mange år med verv innenfor skytterorganisasjonene, og jeg har alltid likt å samle folk. Jeg var mer lagsmenneske enn skytter, forteller Ola, selv om han har flere skyttermedaljer å vise til.

Arvelig belastet

Fra balkongen hjemme på Togstad har Ola både utsikt og nærhet til skogen. Han mener selv han er arvelig belastet innen jakt og fiske, helt fra han var med bestefaren og satte garn og ruser i Dyståa.

– Elgjakta ble etter hvert hovedjakta, og jeg skjøt den første elgen som 17–18 åring langt inne i Fallskogen. Følelsen fra når det store dyret ligger i bakken sitter igjen, forteller Ola, og legger til at respekt for naturen har vært viktig barndomslære.

Han glemmer ikke miljøet fra det gamle Fallaget, der han og faren Leif fikk en spesiell jaktopplevelse. De var begge ute og gikk med bikkja som hundekarer en høstdag i 1970.

– Jeg fikk øye på og skaut på en 15-tagger, men hørte ikke at far skaut samtidig. Begge skuddene gikk av helt likt og satt der de skulle, forteller Ola, som fikk ei spesiell historie å fortelle, og har hengt geviret på hytta ved Fjølungen.

God livsfilosofi

Jubilanten har lagt både skytinga og elgjakta på hylla, men bruker mye tid på å reise. Nylig kom han og Berit hjem fra tre uker i Spania. Målet er å besøke steder med natur og naturopplevelser.

AKTIV JUBILANT: Ola Svennebye runder 80 år søndag 3. april og er en aktiv jubilant. Han bruker mye tid på å lese, i tillegg til at han er mye ute og reiser. Foto: Tommy Simon Norum

– Jeg har vært i alle verdensdeler i jobbrelaterte saker, og satt en del år som leder for kommisjonen mot forsikringssvindel i Forsikringsforbundet. Jeg var med på oppstarten, og jobbet mot misbruk av et fellesskap, forteller Ola, som avdekket mange forsøk på forsikringssvindel i både stor og liten skala.

– Det handler om å bekjempe misbruket av fellesskapet, og opprettholde troa på mennesker, sier Ola, som i jobben fikk se alle type forsikringssaker, alt fra husbranner og forsvinningssaker til Scandinavian Star-ulykken i 1990.

Ola lærte en gang et ordtak han tok til seg som en livsfilosofi:

«Det kreves god moral for å selge strikk i metervis».

Runder 80

Hjemme i gangen på Togstad har Ola et helt spesielt kunstverk, som han fikk i gave når han gikk av med pensjon. De fleste bruker lang tid på å skjønne hva det er, og kunstverket har fått navnet «Det siste melkespann».

– Dette er et gammelt melkespann som smeltet i en låvebrann i Trysil i 1982. Etter brannen ble det betalt ut 400 000 kroner i forsikringspremie, og jeg bruker å si at det er det dyreste kunstverket jeg har, sier jubilanten.

Søndag 3. april runder Ola milepælen 80 år, og dagen skal feires hos eldstedattera Karianne på Blaker.

– Jeg er veldig glad i barn og barnebarn, og på 80-årsdagen blir vi rundt 20 til bords, forteller Ola, som er bestefar til ni barnebarn, og ser fram til å feire 80-årsdagen med familien.

Det er sammen med andre at lags-mennesket og ja-mannen Ola trives aller best.