TIDENES RASKESTE: Ingen på Østre Romerike har til dags dato løpt 60 og 100 meter raskere enn det Øivind Andresen (Westgaard) gjorde på midten av 1960-tallet. På bildet snører naturtalentet fra Blaker på seg piggskoene foran et nytt lynraskt sprintløp. Foto: Privat

Øivind Andresen til minne

Øivind Andresen, opprinnelig fra Blaker men nesbu i godt og vel 50 år, måtte til slutt gi opp den lange og harde kampen mot kreften.

På den første juli-dagen sovnet han stille inn i sitt hjem på Haga med sine nærmeste rundt seg.

Les også
Minneord – Kjell A. Wang

Tirsdag fulgte både de og en stor skare av øvrig slekt, venner og bekjente 74-åringen til sitt siste hvilested på Auli kirkegård.

Med Øivinds bortgang har en av forrige århundres mest markante friidrettsutøvere på våre kanter gått over i historien. Riktignok var hans karriere kort, men desto mer lysende. På sitt beste var han ikke bare Romerikes beste sprinter, men også i norgestoppen for junior.

Blaker-ekspressen – som i sine glansdager ble kjent med etternavnet Westgaard etter hjemstedet ved Fjuk skole, men som senere tok familienavnet Andresen – var et utpreget naturtalent. Han oppnådde sine prestasjoner tross heller liten trening, men var i besittelse av en sjelden akselerasjon og skrittfrekvens.

Les også
Minneord om Alvin Mikalsen

Tidenes beste

Tidene han presterte i slutten av tenårene står seg godt den dag i dag, godt over et halvt århundre senere. Ja, fremdeles er han tidenes raskeste romeriking på 60 meter!

Da klokkene stoppet på 6,9 i et stevne på Bruvollen 4. august 1966, slettet 19-åringen samtidig en mosegrodd kretsrekord. Det hadde gått ikke mindre enn 39 år siden Helge Opaker fra Raumnes & Årnes løp på 7,0 i 1927! Ingen andre romerikinger har siden løpt den klassiske sprintdistansen raskere. Ifølge velkvalifisert statistikkekspertise er Øivind den eneste til dags dato under sju blank i godkjent stevne.

To år tidligere hadde han også avlivet en gammel kretsrekord. Med 10,9 på 100 meter underskred blakerværingen den 28 år gamle rekordnoteringen til Jørgen Christensen fra Lillestrøm Turn på 11,0 fra 1936.

Sprintsensasjonen fra Blaker

Siden har bare én ”innfødt” romeriking, eidsvollingen Øyvind Søgaard, løpt raskere. Øivind Andresen er med andre ord fremdeles tidenes raskeste på Østre Romerike også på 100-meteren.

På 200 meter er hans 22,4 underskredet av bare én utøver fra nevnte område, og det gikk 44 år før så skjedde. Både 10,9 og 22,4 ble oppnådd på Strømmen i hans beste sesong, som 17-åring i 1964. Men denne sesongen inneholdt mye mer enn de to kretsrekordene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter å ha vist seg bra fram i lokale stevner de to foregående årene, og tatt sine tre første av i alt 12 KM-gull, begynte han våren 1964 å yppe seg mot gode jevngamle sprintere på høyt nasjonalt nivå.

Etter oppsiktsvekkende seirer både i Vestheimlekene og Tyrvinglekene på forsesongen, fikk til og med Oslo-avisene øynene opp for den tette, lynraske pluggen fra tjukkeste landsbygda. Morgenposten omtalte ham som ”sprintsensasjonen fra Blaker”, mens Dagbladet beskrev hans akselerasjon som ”på en moderne bil”.

Les også
Til Ragnhild Gjerstad Hovdes minne

To medaljer i nordisk

Øivind likte helst å konkurrere i østlandsområdet, men ble overtalt til å reise til Bergen på junior-NM senere på året. Det endte med 4. og 5. plass på 100- og 200 meter, men belønningen var mye hyggeligere. Han ble uttatt til å løpe på Norges stafettlag i nordisk mesterskap/landskamp for junior på Kongsvinger, som resulterte i sølv på 1000 meter og bronse på 4x100 meter.

I 1965 var han ute med skade, men kom sterkt tilbake i 1966 med bl.a. fem nye KM-gull for senior og junior samt den nevnte kretsrekorden på 60-meteren.

Øivind ble en naturlig frontfigur i det frodige og sterke friidrettsmiljøet som vokste fram i Blaker tidlig på 1960-tallet. I tillegg til å være en fremragende utøver og dermed et forbilde for de yngre, var han kort sagt en likanes kar. Lun, blid, omgjengelig og folkelig. Tok aldri av, bortsett fra da han føk ut av startblokkene som en rakett.

Les også
Minneord Thor Werner Togstad

Hyss og humor

Med sitt gode humør og sine kjappe, morsomme replikker var han et muntrasjonsråd og en miljøskaper. Da som senere i livet var hans kjennetegn ”hyss og humor”, som datteren Ingunn så treffende beskrev det i sin minnetale i begravelsen.

Men i 1967, da han hadde fylt 20 om våren, var det farvel til friidretten. Da giftet han seg med sin utkårede, Thorild Lier fra Haga. Sammen stiftet de familie, bygde hus like i nærheten av hennes hjemsted og fikk etter hvert tre barn og seks barnebarn. Fra da av fikk familieliv og en livslang interesse for jakt, fiske og friluftsliv all fokus på fritiden. På de områdene var han også et naturtalent.

Men du verden som Øivind Andresen satte spor etter seg i sin bokstavelig talt raske karriere!

Friidrettskamerater i Blaker Idrettslag

v/Jon Wiik