SELVTESTING: Nye korona-regler betyr økt selvtesting og færre i karantene. Du vil få mer oppfølginhsansvar om du blir smittet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Nye korona-krav: Økt bruk av selvtester og færre i karantene

Som et ledd i prosessen mot en normal hverdag, blir det fra mandag av endrede krav til karantene og smittesporing.

Det bestemte regjeringen torsdag. Den nye hverdagen vil blant annet bety en nedjustering av TISK, som er Testing, Isolasjon, Smittesporing og Karantene. Det vil også bety økt grad av selvtesting ved symptomer.

Les også
Smittetall så langt denne uken

Regjeringen melder at når det blir aktuelt å gå over til "En normal hverdag med økt beredskap", vil nedjustert TISK opprettholdes i en overgangsperiode på om lag fire uker.

– Stadig flere er fullvaksinert og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til. Vi innfører derfor nedjustert TISK i kommunene fra 27. september, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Mer målrettet

Nes kommune melder følgende i etterkant av regjeringens vedtak:

LAV TERSKEL: Vi må fortsatt ha lav terskel for å holde oss hjemme, melder kommuneoverlege Unni-Berit Schjervheim etter torsdagens vedtak i regjeringen. Foto: Guro Skjelderup

«Nedjustert TISK innebærer økt bruk av selvtester, at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Smittesporing vil nå skje mer målrettet til de mest smitteutsatte».

Kommunen minner om at vi ikke er ute av pandemien, men på veg mot en mer normal hverdag. Det hviler likevel et stort ansvar på den enkelte innbygger.

«Vi må fortsatt ha lav terskel for å holde oss hjemme både ved nyoppståtte symptomer og når vi er syke og ha lav terskel for å teste oss, enten vi er fullvaksinert eller ikke», skriver kommunen videre.

Du må varsle

Blir du smittet av korona i ukene som kommer, vil mer av ansvaret for å varsle nærkontaktene dine ligge på deg selv. Du blir den som må be nærkontaktene ta en koronatest.

Les også
Nes tilbake på nivå 2

Er koronatesten din positiv, skal du gå i isolasjon, husstandsmedlemmene må bli hjemme og teste seg hyppig og du må altså selv varsle dine nærkontakter.

Ved positiv selvtest regnes du som smittet, men den må verifiseres med en koronatest (PCR-test).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Færre i karantene

De nye reglene som gjelder fra mandag, betyr at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Vedtaket torsdag er et nytt skritt i planen mot «en normal hverdag med økt beredskap».

Les også
Koronaregler og Matfestivalen

Nedjustert TISK skal innføres i alle landets kommuner fra og med mandag. Det er ikke fastsatt av regjeringen når vi skal over i det de kaller «normal hverdag med økt beredskap», men nedjustert TISK antas å vare i fire uker.