Bror Marstein, Elvira Holtung Lundell, Camilla Simmack og Ida Emilie Michelsen arrangerer byttekvekveld på skolen.
Bror Marstein, Elvira Holtung Lundell, Camilla Simmack og Ida Emilie Michelsen arrangerer byttekvekveld på skolen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Ny garderobe med brukte klær: Elever arrangerer byttekveld

Klær som du selv har blitt lei, kan være en ny garderobe for andre. Elever ved Runni ungdomsskole tenker gjenbruk og inviterer til byttedag.

– Det er veldig miljøskadelig å produsere så mye klær. Vi vil derfor ha en byttekveld der elever kan komme å bytte klær, sier Elvira Holtung Lundell.

Hun går i 10. klasse på Runni ungdomsskole, og sammen med rundt 20 andre elever har hun valgfaget innsats for andre. Her har hun og tre andre elever gått sammen for å lage en byttekveld. Tipset fikk de da de hørte om noen venninner som byttet klær. De ønsket imidlertid å gjøre det til noe litt større, og har invitert hele skolen til å komme med klær de ikke bruker lenger slik at andre kan få glede av dem.

Har skapene fulle

– Vi har snakket om prosjektet rundt i klassene, og mange likte ideen, sier Elvira.

Elevene påpeker at mange har skapene fulle av dyre og nye klær. Mye av det blir ikke brukt og tar bare opp plass. Nå åpner de egne klesskap og håper også andre gjør det samme for å gi klær til byttemarkedet i begynnelsen av desember.

– Klærne som ikke blir borte på byttekvelden, leverer vi til Fretex, sier Camilla Simmack.

Bror Marstein, Elvira Holtung Lundell, Camilla Simmack og Ida Emilie Michelsen ber elevene på Runni ungdomsskole ta med klær som kan byttes bort når det seinere i vinter skal arrangeres byttedag på skolen.
Bror Marstein, Elvira Holtung Lundell, Camilla Simmack og Ida Emilie Michelsen ber elevene på Runni ungdomsskole ta med klær som kan byttes bort når det seinere i vinter skal arrangeres byttedag på skolen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Elevene forklarer at klærne som skal gis bort må være hele og rene, og de tar ikke imot undertøy.

– Vi gjør dette også med tanke på klimasaken. Klesindustrien er med på å ødelegge miljøet ganske heftig, sier de og forteller at de ikke har noe problemer med å bruke brukte klær.

– Her kan man finne mye fint helt gratis, sier de.

Mest forurensende

Mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industrier i hele verden. Fretex opplyser på sine hjemmesider at nordmenn i snitt har så mange som 359 plagg i skapet, og hvert femte av disse blir sjelden eller aldri brukt. Hver og en av oss kjøper så mye som mellom 13 og 16 kilo klær hvert år. Men å produsere klær krever enorme mengder vann og gir store CO2-utslipp.

For å produsere en T-skjorte kreves rundt 1400 liter vann. Nordisk Ministerråd opplyser at produksjon av tekstilforbruket til en gjennomsnittlig skandinav medfører et CO2-utslipp som tilsvarer en kjøretur på 2000 kilometer med en familiebil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Panting og avfallssortering

De andre gruppene som har innsats for andre som valgfag på Runni jobber med prosjekter som å bedre avfallssorteringen på skolen, panting av flakser til inntekt for Røde Kors. I tillegg er en gruppe elever med vaktmesteren og gjør forefallende oppgaver på skolen.

lisbet@raumnes.no