annonse

Nils har dubbet et firesifret antall TV-produksjoner siden 1968

Krimekspert
Krimekspert: Få nordmenn kan mer om krimlitteratur enn Nils Nordberg, som onsdag besøkte Dragsjøhytta. Begge (Foto: Tommy Simon Norum)
Mystisk kveld
Mystisk kveld: Rundt 30 personer tok turen til krimkvelden i Dragsjøhytta. (Foto: Tommy Simon Norum)

Nils Nordberg har stemmen du garantert kjenner igjen fra TV. Han har dubbet et firesifret antall TV-produksjoner, i tillegg er han krimekspert og tidligere president i Riverton-klubben. Nylig holdt han krimkveld på Dragsjøhytta.

Tommy Simon Norum

– Påskekrim er typisk særnorsk, kanskje er det fordi vi har så lenge fri at vi har tid til å lese, sa Nils Nordberg, som forrige holdt krimkveld i Dragsjøhytta for rundt 30 tilhørere.

Nordberg er kjent som president i Rivertonklubben gjennom 24 år, i tillegg til å ha vunnet Kvitt eller dobbelt i temaet Sherlock Holmes. Han har også oversatt alle Sherlock Holmes-bøkene til norsk, og har vært sjef for radioteateret. Med sin karakteristiske dype stemme har Nordberg lagt stemme på et stort antall TV-produksjoner, hovedsaklig for NRK, men også for andre TV-produsenter.

– Jeg begynte med voiceover for NRK i 1968, og jeg har dubbet kanskje et firesifret antall TV-produksjoner, sier Nordberg.

Krimteori

Etter deltakelsen i Kvitt eller dobbelt på slutten av 1960-tallet, så Nordberg behov for en krimekspert.

– Jeg fikk så mange spørsmål at jeg så behov for en ekspertise, fortalte Nordberg, som dermed leste seg opp på datidens krimliteratur, en jobb han ikke ville tatt på seg i dag.

– Jeg har gitt opp å være oppdatert, det er så mye som utgis at det er vanskelig å få et fugleperspektiv, sier Nordberg.

Mystisk kveld
Mystisk kveld: Rundt 30 personer tok turen til krimkvelden i Dragsjøhytta. Foto: Tommy Simon Norum

Han fortalte at de første forbrytelsene omtales allerede i bibelen, der man finner de første historiene om skarpsindighet.

– Skjønnliterær prosa begynte først på 1600-1700-tallet, fortalte Nordberg, som henviste til boka «Mordet på maskinbygger Roolfsen» fra 1840 av Maurits Hansen, som den første krimromanen slik vi kjenner den i dag.

Jernvognen

Nordberg nevnte mange forfattere i løpet av kvelden, blant annet Sten Elvestad, bedre kjent under pseudonymet Stein Riverton, som i 1972 ga navn til Rivertonklubben. Nordberg løftet også fram forfatteren Karin Fossum.

– Fossum er en av de beste krimforfatterne uavhengig av kjønn, sa Nordberg, som rundet av kvelden med å lese et utdrag fra krimklassikeren «Jernvognen» av Stein Riverton fra 1909, og skapte mystisk stemning.

tommy@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse