NES: Nes er en energikommune, og Akershus Energi vil gjerne investere mer i Nes, sa Eskil Lunde Jensen, konsernsjef Akershus Energi. Foto: Jan Erik Hæhre

– Nes er en energikommune

Det produseres nær en terrawattime vannkraft i Nes hvert eneste år. Det gjør Nes til en energikommune.

Det minnet Eskil Lunde Jensen, konsernsjef i Akershus Energi, om da han snakket til næringsseminaret i Nes under Matfestivalen Brød & Cirkus.

– Nes er en stor energikommune. Det produseres nær en terrawattime (TWH) kraft i Nes, sa Lunde Jensen.

Les også
Strømregninga kan øke med 20 millioner – dette er sparetiltakene

Det er fort gjort å ikke tenke i de baner, men vannkraft-produksjonen i Rånåsfoss og Funnefoss er betydelig. Lunde Jensen har sagt det før, og gjentok nok en gang at selskapets største driftsbase for vannkraftproduksjon ligger i Nes. Akershus Energi eier ni vannkraftverk, og er medeier i ytterligere ti vannkraftverk.

Vannkraft er motoren

– Vannkraft er motoren i det norske energisystemet, og det er motoren i Akershus Energi, sa Lunde Jensen. Han benyttet samtidig anledningen til å påpeke til de mange som mener framtidas kraft skal komme av ytterligere vannkraftutbygginger eller utbedringer av eksisterende anlegg.

Les også
Akershus Energi: 20 prosent lavere produksjon

– Det er ikke realistisk å klare å bygge ut mer, var konsernsjefens budskap.

Lunde Jensen leder et selskap som har feiret 100 år i år, et selskapet som er i en omstillingsprosess og som ser framover. Langt framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal vi bidra til det grønne skiftet, må vi gjøre flere ting samtidig, sa han.

Vind- og solkraft

I 2019 vedtok det fylkeskommunalt eide selskapet en ny strategi. Akershus Energi skal bidra til det grønne skiftet. De skal definitivt ikke gi seg med vannkraft-produksjon, men framtida handler også om kraft fra blant annet vind og sol. Akershus Energi skal imidlertid ikke gjør dette alene.

MOTOREN: Vannkraft er motoren i det norske energisystemet, og i Akershus Energi, sier Eskil Lunde Jensen, konsernsjef i Akershus Energi. Foto: Jan Erik Hæhre

– Alt det nye vi utvikler, skal vi utvikle i samarbeid med andre, sa Lunde Jensen.

Han understreker dessuten at Akershus Energi er inspirerte av framtida.

– Det er framtida vi kan gjøre noe med, sa han.

Må tenke nytt

En del av den nye strategien er også å produsere kraften der kraften skal brukes. Å transportere strøm er ikke løsningen i et nett som ikke tåler så mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Samarbeid er et nøkkelord, slo han fast, og snakker da om samarbeid mellom kommunen, næringslivet og kraftprodusent. Men samarbeid alene er ikke nok, samarbeidet må komme så tidlig i planfasene at de alternative løsningene kan komme på plass.

Les også
Odal Vindkraft: Ingen jubel for høye kraftpriser

– Det kan være kombinasjoner, som vind og sol sammen, som kan være løsningen, sier han, og kaller det hybride energiløsninger.

Historien inspirerer

Akershus Energi feirer altså 100 år i år. Lunde Jensen slår fast at historien inspirerer.

– Vi skal ha med oss historien. Lære av de som så framover og våget å satse, påpeker han.

Om noen år handler det i stadig økende grad om kraft fra vind og sol.

– Vind er omstridt, men vi tror vind blir en del av løsningen, slår han fast. Og henviser blant annet til vindkraftanlegget i Nord-Odal, som er godt synlig fra store deler av Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Akershus Energi 100 år: - Vi ser at historien går i sirkler

– Sol er også et fantastisk konsept som vil komme så det suser, både bakkemonterte anlegg og anlegg på bygg, sier han.

Vil investere i Nes

Den virkelig gode meldingen konsernsjefen hadde med seg til næringsseminaret på Brød & Cirkus var at Akershus Energi svært gjerne vil investere mer i Nes.

– Vi vil investere mer i fornybar energi, og vi må samhandle. Hva kan vi bidra med, var spørsmålet han stilte. Og avsluttet med nok en gang å minne Nes kommune og næringslivet i Nes om at Nes er en energikommune.