NOMINERT DUO: Kristin Brudeseth og Tina Mee Johnsen er nominert til DOGA Hedersmerket.

Nes-designer nominert til høythengende pris: – Har noe helt spesielt ved seg

Nydelig gjennomført, skriver juryen om prosjektet til Nes-designer Tina Mee Johnsen og samarbeidspartner Kristin Marie Brudeseth.

– Kristin og jeg er veldig beæret over at DOGA-juryen anerkjenner prosjektet ved å gi oss DOGA-merket Nykommer og å nominere oss til Hedersmerket, skriver Tina i en e-post til Raumnes etter at det ble kjent at de er nominert til den høythengende hedersprisen.

Med prosjektet Lydstyrke vil Tina fra Nes og Kristin fra Røyken hjelpe skolebarn med hørevansker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om lag 2500 elever i grunnskolen har nedsatt hørsel. Mange, særlig de som bruker talespråk, får ikke god nok tilrettelegging og oppfølging. Det kan gi problemer både faglig og sosialt.

HÆH? HVA SA LÆREREN?: Lydstyrke hjelper skolebarn som ikke får med seg det lærere og medelever sier.

Dette ønsker Kristin Marie Brudeseth og Tina Mee Johnsen å gjøre noe med. I sin diplomoppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har de spilt på lag med elever, foreldre, lærere og spesialister for å finne ut hvordan første- og andreklassinger med nedsatt hørsel kan inkluderes bedre i skolehverdagen.

Alene i friminuttene

I en pressemelding heter det at da de to designstudentene spurte hørselshemmede barn om hvordan de har det på skolen, var tilbakemeldingen nedstemmende: Disse elevene føler seg verken sett eller hørt.

Mange barn opplever at de selv må be læreren om å bruke mikrofon i timen, eller at medelever roper i den. En del blir gående alene i friminuttene, fordi de ikke klarer å følge leken og samspillet med klassekameratene.

Basert på denne innsikten gikk de i gang med å lage et digitalt verktøy som skal styrke forståelse og kunnskap om hørsel blant både lærere og elever. De brukte designmetodikk for å involvere elever, foreldre, lærere samt spesialpedagoger underveis i prosessen, slik at de var trygge på at prosjektet var på rett spor.

Les også
Dårlige matpakke-minner ga god idé: Nes-designer vil ha slutt på svette osteskiver

Resultatet er Lydstyrke, et verktøy som hjelper lærere og elever med skape et inkluderende klassemiljø.

Helse, trivsel og læring

– Med prosjektet ønsket vi å designe for en skolehverdag som fremmer helse, trivsel og læring for hørselshemmede elever. Vi håper denne prisen også kan sette lys på hørselshemmedes opplevelser og viktigheten av inkluderende design, skriver Tina.

Designduoen skal nå kjempe mot fire andre nyskapende prosjekter om den høythengende prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste ukene har Design og arkitektur Norge (DOGA) offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Lydstyrke er tildelt DOGA-merket nykommer, og er nå altså blant de fem som en fagtung jury mener skiller seg ekstra ut og som da er nominert til hedersprisen som deles ut 16. mars.

– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Får ros for grundig løsning

Juryen for DOGA-merket nykommer roser Kristin Marie Brudeseth og Tina Mee Johnsen for å ta tak i en viktig samfunnsutfordring, og for at de foreslår et konsept med konkrete, gjennomtenkte og empatiske løsninger.

«Vi er imponert av hvor grundig studentene har gått inn i problemstillingene og brukt designprosesser som et bærende element. Resultatet er en nydelig gjennomført oppgave med flotte illustrasjoner og en stil vi opplever som respektfull, emosjonell og sympatisk,» skriver juryen i sin vurdering.