KOMPENSASJON: Næringsminister Iselin Nybø (V) har nå åpnet for at næringslivet kan søke neste runde med kompensasjon, og nå kan også tapte varelagre kompenseres. Foto: Pressefoto

Næring: Dekker tapte varelagre

Nå kan bedrifter søke kompensasjon for perioden mars og april 2021. Nytt i regjeringens pakke denne gang er at tapte varelagre dekkes.

Kompensasjon for tapt varelager har vært et ønske blant annet fra serveringsnæringen, en av næringene som har vært hardest rammet av pandemien og smitteverntiltakene. Vilkåret er som ellers i kompensasjonsordningen at man har et omsetningsfall på minst 30 prosent. I tillegg må man ha vært pålagt skjenkestopp eller pålagt stengt, skriver regjeringen i pressemeldingen om ordningen.

Krevende runde

Næringsminister Iselin Nybø (V) peker på at det har vært krevende å få på plass alle detaljene i denne runden.

Les også
53 søker krise-støtte

– Det er en omfattende jobb som ligger bak endringene som vi nå har tatt inn i kompensasjonsordningen, sier hun. Og er glad for å ha fått på plass en løsning slik at bedriftene og deres medhjelpere har klare rammer for hva som gjelder i denne søknadsrunden.

4,1 milliarder kroner

Så langt har regjeringen betalt ut 4,1 milliarder kroner til 20 000 bedrifter over hele landet. I Nes er runde to ferdig behandlet, mens tildeling i runde tre skal vedtas nå. Samtidig åpnes det altså for neste runde med søknader. Grunnprinsippene for å søke er de samme som tidligere.

Les også
Næring: Har knapt hatt oppdrag det siste halve året

Vilkåret er som ellers i kompensasjonsordningen at man har et omsetningsfall på minst 30 prosent. I tillegg må man ha vært pålagt skjenkestopp eller pålagt stengt.

Ordningen gir bedriftene støtte til faste, uunngåelige kostnader, i tillegg til nyheten om å få erstatning for tapt varelager i perioden november 2020 til og med april 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere endringer

Det er flere endringer knyttet til kompensasjonsordningen for næringslivet, og Nybø anbefaler de som skal søke om å sette seg godt inn i endringene. Flere kostnader dekkes av ordningen, i tillegg til varelager som har tilbakevirkende kraft, for å nevne noe.

Les også
Vil varme opp idrettshallen med solenergi

Brønnøysundregistrene er fra midt på dagen onsdag åpnet for søknader, og det ligger også veiledningsmateriale på Brønnøysundregistrenes nettside.