annonse

Nå kommer de grønne elbussene

Markerte starten
Markerte starten: Søndag 1. juli var startdato for Norges mest omfattende busskontrakter på Romerike. 286 busser, hvorav 17 elektriske, settes nå i drift på fem kontraktsområder. (F.v.) Snorre Lægran, plandirektør i Ruter, Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune og Henning Bethelsen som er teknisk direktør i Norgesbuss. (Foto: Ruter As/RedInk Krister Sørbø)

De første elektriske regionbussene er nå i drift. Innen 2028 skal alle bussene på Romerike være utslippsfrie.

John Arne Paulsen

Søndag kjørte den første elektriske regionbussen i rute i vårt område. Moderniseringen av busstilbudet på Romerike foregår fortløpende.

463 nye, mer miljøvennlige busser fra Ruter settes nå i trafikk. Ruter opplyser at Norges hittil største busskontrakt er inngått.

Etter hvert, når produktene som utvikles er gode nok, vil det komme elbusser også i Nes.

– Det satses på Romerike i disse kontraktene, og kapasiteten i busstilbudet økes med 26 prosent ved at vi setter inn flere og større busser i trafikken, sier plandirektør Snorre Lægran i Ruter.

Utslippsfritt om ni år

Målet er utslippsfri kollektivtransport i 2028, og dette er de første busskontraktene der elbusser er en del av tilbudet fra oppstart.

– 17 grønne elbusset utgjør de første batteridrevne regionbussene i Akershus, og markerer det hittil største steget mot utslippsfri kollektivtrafikk i fylket, sier Lægran.

– I tillegg kommer det elektriske byleddbusser som vil gå mellom Lillestrøm og Oslo, noe som vil bidra til å binde byene sammen, sier Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune.

Vy Buss er operatør i fire ruteområder, med totalt 223 nye busser.

Satser på utslippsfri drift i 2028
Satser på utslippsfri drift i 2028: Gro Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter. Foto: Ruter

– Vy overtar all kjøring på Øvre Romerike. Det vil si at Nettbuss er blitt til Vy, siden det eies av samme konsern, sier Gro Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter.

Vy i Nes

Hun forteller at bussparken stasjonert på Årnes er fornyet slik at bussene har fått nye, bedre løsninger for passasjerene.

– Det er ikke satt inn elbusser i Nes foreløpig, men det vil gå busser på biodrivstoff over hele Romerike. Innen 2028 skal alle bussene enten være elektriske eller gå på biodrivstoff, sier Janborg.

Vy Buss betjener ruteområde 4, Eidsvoll og Årnes, der 72 busser er i trafikk.

– Det blir en mer miljøvennlig busspark på Romerike, der klimautslippene går ned med 86 prosent sammenliknet med de gamle bussene som er byttet ut. Kundene vil merke det ved at de nye bussene har bedre komfort, og elbussene vil gi et mer stillegående og behagelig tilbud, legger Lægran til.

john@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse