SKOGENS RO: På blåbærtur er det lett å finne roen. Foto: Privat

Nå kan du forsyne deg av naturens matfat

Denne sommeren fyller fotograf Guro Skjelderup fryseren med bær. For henne er blåbær- og bringebærturene blitt et symbol på en viktig endring av hverdagen.

For mange er sommerens blåbærturer et stort høydepunkt, og ekstra gøy er det når man skimter blått mellom grønne blader på hver eneste tue. I år ser det ut til å være et sånt år mange steder i Nes, og en av dem som allerede har vært på flere blåbærturer er Guro Skjelderup.

Fyller fryseren

– Jeg har lenge levd et veldig travelt liv. Jeg har jobbet mye, og somrene har stort sett gått med til bryllupsfotografering. Hvert år har målet vært å fylle fryseren med bær, og i år har jeg endelig fått gjort det, sier Skjelderup, som har jobbet som fotograf i mange år.

I fjor høst tok hun og resten av familien en avgjørelse om at det var på tide med litt forandring. De flyttet til Svalbard, og tenkte raskt at der skulle de bli for alltid.

– Der fant vi livet vi lette etter med fred og ro, men så kom korona, sier hun.

Med ett ble familien frarøvet muligheten til å reise hjem, og også til å få besøk av familie og venner. De kjente da at det tross alt var på Årnes de hørte til.

MYE BÆR: Det er mye bær i skogen i år. Foto: Privat

Et halvt år på Svalbard

– Selv om vi endte opp med å reise hjem, lærte vi mye av tiden på Svalbard. Vi lærte at det finnes et rolig liv, og at dette ikke er stedsavhengig. Jeg har lært å si nei, og jeg har gitt meg selv tid til andre ting enn jobb. Som å plukke blåbær, sier Skjelderup.

Sammen med sønnene August (12) og Ludvig (10) har hun tilbragt flere dager i skogen blant villbringebærbusker og blåbærtuer.

– Etter å ha bodd i en arktisk ørken uten vegetasjon et halvt år, er det blitt mye tydeligere for meg hva skogen og naturen betyr og kan gi av gleder. Vi kjenner at det er veldig godt å være her i Nes, og tenker at Svalbard ligger der uansett når vi vil besøke stedet, sier hun.

Sparer penger

Skjelderup forteller at hele familiens frokostfavoritt er en smoothie bowl bestående av bær og frukt, og ved å sanke bær selv, sparer de også mye penger.

– En smoothieblanding koster 25 kroner hver dag, og nå putter vi de 25 kronene på en sparekonto. Det blir faktisk en del penger spart. Dette er ikke hovedmotivasjonen vår, men likevel moro å se, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiden på Svalbard har lært henne å sette ekstra pris på frukt, grønt og bær, for dette er varer som må importeres og derfor er enormt dyre på øya.

– Det at vi nå kan hente bærene gratis i skogen er nærmest litt overveldende, sier hun.

IKKE BARE BLÅ: Det er ikke bare blåbær å finne i skogen. Skjelderup har også plukket mye villbringebær i år. Foto: Privat

Fornøyde barn

Skjelderup ser tilbake på snart fem uker ferie, og hun forteller at familien aldri har gjort så lite i ferien før. Samtidig er de enige om at de aldri har hatt det så bra som nå.

– Jeg føler at jeg kommer mye nærmere barna på bærtur i skogen enn på Tusenfryd, og det synes barna også. Vi har plukket villbringebær, rips og blåbær, og nå venter vi på multer og tyttebær, sier hun.

Hun forteller at hun har lett frem de hemmelige bærstedene fra barndommen i Skogbygda, og der har det de siste dagene bugnet av bær. Fulle blåbærtuer er hverdagslykke, som hele familien setter pris på.

– Nå er jeg nærmere målet om å fylle fryseren enn før. Jeg har frosset ned 15 poser med smoothieblanding, og flere skal det bli de neste ukene. I tillegg har gutta laget syltetøy og vi har bakt litt med bær. Jeg har veldig fornøyde barn, og syns jeg har det veldig bra selv, sier hun.

BLÅ TUNGER: Blåbærturen er ikke komplett før alle tunger er blå. Her er Guro Skjelderup sammen med sønnen August og moren Marit Gjelsnes. Foto: Privat