KANONENE I FENSTAD: På grunn av strømprisene må U19-gjengen i Nes Ski- og Sykkelanlegg være nøye med at det er optimale forhold når det skal produseres kunstsnø. Her har f.v. Roar Nyjordet, Per-Roar Schøyen, Rune Åslund og Håvard Davidsen plassert ut en av til sammen ti kanoner på stadionområdet i Fenstad.

Produserer kunstsnø for 22 000 kroner døgnet

Onsdag var det tid for utplassering av snøkanoner i skianlegget i Fenstad. Nå koster det 22 000 kroner i døgnet å sette dem i produksjon.

Onsdag var 15 personer fra U19-gruppa på jobb i Nes Ski- og Sykkelanlegg. Denne dagen var blant annet viet til utplassering av snøkanoner. Natursnøen lavet ned, men det er uansett viktig å bygge en «såle» i anlegget basert på kunstsnø.

– Det har vært for mildt til at vi har kunnet produsere snø så langt, men vi driver og forbereder produksjon i anlegget nå. Vi er i beredskap og i lykkerus for å ha fått penger fra kommunen til å lage snø, sier Rune Åslund i U19-gruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DETTE ER U19-GRUPPA

• U19 er pensjonistgruppa i Nes Ski- og Sykkelanlegg.

• Gruppa har navnet U19 som betyr utbetaling av pensjon den 19. hver måned.

• Gruppa, som teller rundt 25 personer, møter i anlegget hver onsdag hele året.

• Flere av dem har vært med fra starten i 1992 og er fortsatt aktive.

135 000 kroner

Nes Ski- og Sykkelanlegg har fått 135 000 kroner i strømstøtte fra kommunen.

– Vi har fått det fordi vi har et energikrevende anlegg, og vi er godt fornøyd med summen, sier Åslund.

Les også
19-åring fra Auli på FK Haugesund
HJERTET: Her står (f.v.) Håvard Davidsen, Roar Nyjordet og Rune Åslund ved selve "hjertet" i snøproduksjonsanlegget i Nes Ski- og Sykkelanlegg. Det vil si pumpa som bringer vann fra Kampåa videre til snøkanonene.

Produksjonen er strømkrevende.

– Det koster oss mellom 20 000 og 22 000 kroner i døgnet å lage denne snøen nå, sier han.

Det har snødd en del de siste dagene, men man tør ikke å basere sesongen på et håp om at den blir liggende.

– Det er meldt mildvær, så vi har bestemt oss for å produsere nok til at det til sammen i hvert fall skal bli en sløyfe på tre kilometer med kunstsnø her, sier Åslund.

Klimaendringene

Kloden blir stadig varmere og det betyr mindre snø og mer regn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er denne situasjonen i ferd med å bli en utfordring for anlegget i Fenstad?

– Det er klart det. Vi trenger kuldegrader og det må være frost i bakken for at det skal bli noe greie på det. Vi ser jo i glasskula at det blir mildere vintrer. Samtidig blir de bare kortere og kortere. Vinteren starter nå ved juletider og varer et par måneder, så er det straks sommer igjen, sier Åslund.

Han fastslår at skisesongen er blitt komprimert.

– Men vi er optimister så lenge det varer. Vi bretter opp ermene og står på, legger han til.

Romjulsrennet

På plakaten denne vinteren står først Nes Skis romjulsrenn 28. desember.

– Vi håper på gode snøproduksjonsforhold. Vi har et sterkt ønske om å få gjennomført Romjulsrennet også i år, sier Åslund.

GLEDELIG HVITT: Håvard Davidsen målte onsdag snødybden på skistadionområdet. – Den er sju centimeter, og nærmere åtte enn seks, fastslo han med et smil.

Den 7. januar skal kretsmesterskapet i sprint arrangeres i anlegget i Fenstad. Tre helger senere er det duket for kretsmesterskap i langdistanse.

– Det er vel de største arrangementene denne vinteren. Vi forbereder oss og skal ha arrangementsmøter til uka, sier Åslund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minst fem minus

For å få til en optimal snøproduksjon bør det være fem kuldegrader eller kaldere. U19-gruppa gjennomfører nå kurs for alle som skal være med på å lage snø.

– Vi tar helse, miljø og sikkerhet på alvor. Det er viktig å ha HMS-en på stell i denne sammenheng, sier Åslund.

Det er mange fordeler med å ha et stort snøproduksjonskorps.

– Når det produseres snø er fire personer engasjert 24 timer i døgnet, så vi forbruker noen dugnadstimer på det. Men lagene er satt sammen og rutinene er på plass, så vi er forberedt og klare til nok kuldegrader til produksjon, fastslår Åslund.

Les også
Må spare penger – foreslår kutt i svømmeopplæringen